Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Miljöstöd till offentliga lokaler har varit resursslöseri

Publicerad: 5 oktober 2009, 12:28

De 2 miljarder kronor som satsats för att byta till förnybara källor och spara energi i offentliga lokaler har gett klent resultat, konstaterar Konjunkturinstitutet i en analys av stödet till energieffektivisering och byte till förnybara energikällor i lokaler för offentlig verksamhet.


Det så kallade Offrot-stödet som skulle fördelas under fyra år har varit överflödigt som klimatpolitiskt styrmedel och utformningen av stödet har varit bristfällig.

Det dåliga resultatet har bland annat följande orsaker:??
• Stödet har inte fördelats kostnadseffektivt eftersom de åtgärder som ger störst effekt per bidragskrona inte har prioriterats i ansökningsprocessen. Kraven på åtgärderna har varit låga och stödet har fördelats enligt principen ”först till kvarn”. ??

• Det klimat- och energipolitiska motiven har varit bristfälliga och det har förekommit dubbelstyrning genom att stödet inte bedömts i relation till andra ekonomiska styrmedel. Exempelvis har utsläppen av växthusgaser redan funnits med i marknadsaktörernas kostnader via koldioxidskatten och EU:s utsläppshandelssystem.

Analysen av Offrot-stödets kostnadseffektivitet har skett på uppdrag av Boverket.???

Bakgrund (källa Konjunkturinstitutet):?I maj 2005 infördes Offrot-stödet till investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor i lokaler som används för offentlig verksamhet. Boverket administrerade stödet medan länsstyrelsen i det län där lokalerna var belägna beslutade om vilka ansökningar som skulle beviljas.
Stödet som omfattade 2 miljarder kronor uppgick till 30 procent av de stödberättigade kostnaderna och fördelades fram till december 2008.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.