lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

NCC bygger sitt tolfte badhus på tio år – se bilderna

Publicerad: 10 november 2020, 12:50

Bygget startades i mars 2020 och hösten 2022 ska allt vara klart.

Bad- och simhallar fyller en viktig funktion ute i kommunerna, men är något av det mest komplexa som finns att bygga. När NCC nu gör sitt tolfte badhusbygge på tio år är det Falun som betalar.

Ämnen i artikeln:

NCCsimhall

AJ


Det är vid Lugnets idrottsanläggningar i östra delen av Falun som NCC fått i uppdrag att bygga en helt ny simhall sedan politikerna i kommunen beslutat att ersätta den befintliga simhallen från 1972 i stället för att renovera den.

– Vi diskuterade satsningen under lång tid och tog slutligen beslutet att bygga en ny anläggning för att kunna få ett miljövänligt bad med en energieffektiv och modern teknik som underlättar och kostnadseffektiviserar underhållet, säger Anders Nordlund, tf vd för det kommunala bolaget Lugnet i Falun, Lufab, i en kommentar om projektet.

Illustration över det nya badhuset som ska invigas hösten 2022. Foto: Falun kommun

Badhus är en av de byggnadstyper som ställs inför störst påfrestningar på grund av de byggnadsfysiska utmaningarna som ett badhus omfattar. När NCC nu bygger den nya anläggningen i Falun används en teknisk plattform för badhus som bolaget arbetar fram baserat på tidigare erfarenheter. Kostnaden för det nya badhuset beräknas till 356 miljoner kronor.

Foto: NCC

Så blir badet

Tävling och träning

1 tävlings-/tränings- bassäng 25x21 mete.

8 tävlingsbanor, med möjlighet till 10 träningsbanor.

Plats för mobil åskådarläktare.

1 rehab-bassäng 12x6 meter med 2 stycken höj- och sänkbara bottnar.

1 multibassäng 12x6 meter med höj- och sänkbar botten.

Familjebadet

1 aktivitetsbassäng 25x8,5 meter.

4 träningsbanor.

1 lekbassäng med strömkanal och lekfigurer.

– Bad- och simhallar är stora investeringar för en kommun och en sådan typ av byggnation som en kommun gör väldigt sällan. De senaste tio åren har NCC byggt 12 badhus runtom i Sverige och den erfarenheten och kunskapsåterföring använder vi nu här i Falun, säger Olle Andersson, affärschef för området Uppsala / GävleDala på NCC Building Sverige, i en kommentar. 

Foto: NCC

Mer om byggprojektet

Det nya badhuset byggs i ett partneringsamarbete mellan det kommunala bolaget Lufab och NCC. Arbetet inleddes med projektering under 2019 och i mars 2020 påbörjades byggnationen. 

Anläggningen ska bli ett attraktivt bad för alla och kommer bland annat innehålla två 25-meters bassänger och undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev