Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

NCC bygger skola i Kiruna

Publicerad: 22 mars 2011, 09:02

Det första spadtaget för Kirunas största kommunala byggnad sedan 1963 har tagits. Det blir en raketformad skolbyggnad.


NCC Construction Sverige bygger ett fyra våningar högt hus på Raketskolan med plats för ytterligare 400 elever, vilket gör skolan till den största i Kiruna samt stadsdelen Lombolos högsta hus. Därmed skiljer sig den fyra våningar höga skolbyggnaden från områdets typiska låga tvåvåningshus. Tillbyggnaden skär rakt igenom den nuvarande skolan och avlutas med en halvcirkelformad byggnad i fyra våningar. Den liknar en liggande raket och ena sidan av fasaden ser ut som utblåset under raketen med runda fönster i rött, gult och orange. Den nya skolbyggnaden ersätter Lomboloskolan som brann ner 2009.

– Det blir den största kommunala satsningen sedan Kiruna stadshus byggdes 1963 och ett nytt arkitektoniskt landmärke. Vi har höga ambitioner för nya Raketskolan både vad gäller lärandemiljön och pedagogiken. Arkitekt Mats Jakobsson har lyckats skapat en nydanande interiör och exteriört har han hittat skolans identitet, säger Roger Suup, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Kiruna, i ett pressmeddelande.

Skolan kommer att klimatdeklareras av NCC Region Norrland, vilket innebär att de utsläpp av växthusgaser som huset bidrar till under sin livscykel, som materialinköp, transporter, byggprocess och drift under 50 år, redovisas.

NCC totalrenoverar även den nuvarande Raketskolan och bygger en fullstor idrottshall med 500 sittplatser i anslutning till skolan. När allt blir klart kommer Raketskolan att rymma 700 elever från förskoleklass till årskurs nio. ??

NCC:s arbete startar i mars och är klart i augusti 2012. Uppdragsgivare är Kiruna kommun och ordern är värd 210 miljoner kronor. Omkring 85 personer sysselsätts totalt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.