Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

NCC först med Green Building-märkt köplada

Publicerad: 25 november 2008, 12:39

Coop i Kungsbacka blir Nordens första handelsfastighet byggd enligt EUs energiprogram Green Building. Alla handelsprojekt och kontor som NCC Property Development bygger ska i framtiden uppfylla de här kraven.


Coop Forum och Coop Bygg i Kungsbacka söder om Göteborg invigdes 1 oktober i år. Butikerna ryms i en handelsfastighet som använder 25 procent mindre energi än kraven i Boverkets byggregler.

– Klimatskalet är tätare och mer isolerat. Lokalerna har också en väl genomtänkt belysning, med lågenergilampor och effektivare placering av armaturerna, säger Jonny Hellman, miljöchef på NCC Property Development.

Det innebär att byggnaden blir den första butikslåda i Norden som får märkningen Green Building.

Projektet är nästa steg i NCCs strategiska satsning på energisnålt byggande. Målsättningen är att alla handelsprojekt och kontor som NCC Property Development bygger i framtiden ska uppfylla de här kraven.

– I dagarna har vi också ansökt om att bli så kallad Green Building-partner på företagsnivå. Vi har redan ett färdigt Green Building-projekt i varje storstadsregion i Sverige samt två i Danmark och ett i Finland. Nu vill vi gå ett steg längre, säger Jonny Hellman.

Därmed blir bolaget sannolikt den första Green Building-partnern på företagsnivå i Europa i kategorin nyproduktion, enligt Bengt Wånggren, utvecklingschef på organisationen Fastighetsägarna och Sveriges representant för Green Building.

– Det innebär bland annat att de måste skicka in beräkningar och ursprungsdata till oss för varje projekt de planerar. Vi kollar då att beräkningarna ser rimliga ut, säger Bengt Wånggren.

År 2012 ska NCC Property Development kapa energianvändningen ytterligare. De kommersiella lokaler bolaget bygger ska då använda högst 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är mer än en halvering, jämfört med kraven i Boverkets nuvarande byggregler.

Byggbolaget har dessutom målsättningen att tio procent av energianvändningen ska vara producerad i byggnaden, exempelvis med vindkraftsrotorer på taken eller solceller.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.