Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Lokaler

NCCs nya kontorshus ett "passivhus light"

Publicerad: 7 April 2008, 15:37

Västerport är ett av de få kontorshus i Sverige som byggs enligt kraven från EU-kommissionens program Green Building. Programmet ska öka energieffektiviteten och användningen av förnybar energi i kontor och andra privata och offentliga lokaler.


NCCs nya kontorshus Västerpost börjar bli inflyttningsklart. Huset ska hamna på en energiförbrukning på 89 kilowattimmar per kvadratmeter och år, enligt Lennart Olander, entreprenadchef för Västerport. Det är avsevärt mindre än ett traditionellt kontorshus förbrukar, men betydligt mer än ett passivhus.

Huset använder samma typ av teknik som ett passivhus för att skära i energianvändningen, bara inte lika mycket. Det gör huset till ett slags ”passivhus light”. Enligt Erik Eken, ansvarig för tekniska plattformar i Sverige, undersöker NCC hur bolaget kan skära i energianvändningen ytterligare. Men det gäller att det är kostnadseffektivt och efterfrågas av kunderna, berättar han.

Västerports väggar har lite mer isolering än tidigare kontorshus och fönstren har lite lägre U-värde, även om det inte kommer under 1,0 utan stannar någonstans kring 1,2.

Huset saknar också radiatorer och värms istället upp med ventilationens tilluft, precis som ett passivhus. Bara i träningsföretaget Sats lokaler finns det radiatorer, eftersom fönstren där är större än i resten av lokalerna.

– Husets varmvattenberedare är placerade på varje våningsplan och i närheten av våtutrymmena. Det innebär att varmvatten inte behöver cirkulera utmed alla våningsplanens kvadratmetrar. Det spara vi massor av energi på, säger Lennart Olander.

NCCs kontorshus Kaggen i Malmö har tidigare fått EU-märkningen. I december förra året lovade fastighetsbolaget Jernhusen att det kommande bygget Kungsbrohuset i centrala Stockholm ska uppfylla kraven för märkningen. Och i början av året blev Skanskas kontorsbygge Hagaporten 3 i norra Stockholm godkänt som en Green Building.

Men byggbolagen närmar sig märkningen försiktigt. Inget av bolagen har gått med i projektet på företagsnivå utan bara på fastighetsnivå, det vill säga med enstaka projekt. Det innebär bland annat att företagen slipper göra en energiinventering i minst 30 procent av sitt fastighetsbestånd.

– Tanken är att de ska se att de första projekten blev lyckade och sedan fortsätta med resten av fastighetsbeståndet, säger Bengt Wånggren, utvecklingschef på organisationen Fastighetsägarna och Sveriges representant för Green Building.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.