Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Nordkoreas spökhotell får liv igen

Publicerad: 18 juli 2008, 15:36

Nordkoreas jättelika hotellbygge som startades i Pyongyang 1987 av envåldshärskaren Kim Il Sung, året innan Sydkorea arrangerade OS tillsammans med Japan, har stått övergivet efter Sovjets kollaps. I utlandet döptes det 105 våningar höga pyramidformade byggnadsskelettet i betong till spökhotellet och utsågs till alla tiders värsta och fulaste byggnad.


Nu har byggarbetsplatsen fått liv igen efter ett mer än sexton år långt stillestånd. Ett egyptiskt byggkonsortium har monterat in glasfönster i fasaden och sätter upp telekommunikationsutrustning på toppen av den 330 meter höga byggnaden som ska rymma 3 000 hotellrum.
Nordkoreas nuvarande diktator, Kim Jong-il, sägs vara den drivande kraften bakom det återupptagna projektet. Kostnaderna för att färdigställa jättehotellet beräknas av sydkoreanska experter som citeras i media i Sydkorea till två miljarder dollar, vilket motsvarar tio procent av Nordkoreas BNP.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News