Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Norsk-svenska muskler bakom rekordhotell

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Det ska bli Stockholms största hotell - nya Clarion Hotel på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Pengarna och operatörerna är norska, medan arkitekt och byggare kommer från Sverige. Totalt handlar det om 558 rum, fördelade på 11 våningar, och en investering i storleksordningen 700 Mkr.

Byggherren Arthur Buchardt - en av Norges mest kända fastighets- och hotellaktörer - har jobbat med projektet i två år.

-Hotellmarknaden i Stockholm är het och kommer att bli ännu hetare. För två år sedan fick jag nys om tomten vid Norra Bantorget. Känslan när man hittar en bra tomt i innerstan påminner ruset när man får när man hittar olja, säger Arthur Buchardt.

-Steg ett var att förhandla med staden. Steg två var att ringa upp Gert Wingårdh och Petter Stordalen på Choice Hotels. Gert började skissa och Petter och jag var överens om stommen till ett hyreskontrakt på mindre än tio minuter. Jag känner bägge sedan tidigare. Det tredje steget var att ringa Skanska, som jag också jobbat med tidigare. Här tog det längre tid att förhandla fram kontraktet, men nu är vi överens, säger Arthur Buchardt.

Detaljplanen vann laga kraft i somras och man räknar med att bygglovet ska vara klart inom de närmaste veckorna. Skanska har tecknat ett intentionsavtal med Arthur Buchardt för ett kontrakt värt 500 Mkr. Hotellet kommer att drivas av norska Choice Hotels under varumärket Clarion Hotel. Byggarbetet inleds inom kort och hotellet ska vara färdigt i januari 2008.

Choice Hotels är i dag Nordens största hotellkedja (i Sverige är Hilton/Scandic snäppet större) och har på elva år vuxit från 15 till 150 hotell.

-Vårt största problem i Norden har varit att komma över centrala lägen i Stockholm och Göteborg. Vi fick in en rejäl fot på Stockholmsmarknaden för ett par år sedan med Clarion Hotel vid Skanstull som blivit "kjempesuccé" för alla inblandade. Konjunkturen i Sverige ser fantastisk ut framöver. Om det gick skulle jag helst öppna hotellet på Norra Bantorget imorgon, säger Petter Stordalen, koncernchef för Choice Hotels.

Norra Bantorget, ett par hundra meter från Stockholms Central, domineras i dag av LO-borgen och Norra Latin. Hotellet kommer att ligga på gränsen till spårområdet. Fasaden mot järnvägsspåren, i svart sten, bildar en fönsterlös och ljudskyddande front. Mot torget går fasaden i vit sten och glas.

Byggnaden kommer att omfatta 29 000 kvadratmeter på elva våningar och får 558 rum, en konferensanläggning med plats för 800 deltagare, restaurang, bar samt en relax- och motionsavdelning på taket (!) med utomhuspool.


Clarion Hotel, Norra Bantorget
Byggherre: Arthur Buchardt (via Bantorget Invest)
Hotelloperatör: Choice Hotels Scandinavia (som bland annat äger varumärket Clarion)
Arkitekt: Gert Wingårdh
Totalentreprenör: Skanska
Investering: ca 700 Mkr, där Skanskas entreprenad beräknas till ca 500 Mkr


Hotellet
Totalyta: 29 000 kvadratmeter
Antal våningar: 11
Planerad byggstart: Januari 2006
Planerat öppningsdatum: Januari 2008
Antal rum: 558 dubbelrum
Rumsstorlek: 6 storlekar 18-70 kvadratmeter
Antal sviter: ca 20
Konferenslokal: En lokal med plats för 800 personer, samt 8 konferensrum med plats för 15-40 personer
Bankettkapacitet: Sittning för 650 personer
Service: Restaurang, coffee shop, bar och relaxavdelning på taket (350 kvadratmeter) med utomhuspool.
Fler hotellbyggen i Stockholm

Under produktion:
¤ Scandic Anglais, Stureplan. Om- och tillbyggnad. Byggherre är AFA fastigheter med Ferax som projektledare. Arkitekt är Plan 5 Arkitekter och JM utför generalentreprenören. Byggkostnad: ca 150 Mkr.

¤ Rica Hotels vid Älvsjömässan. Nyproduktion ritat av Rosenbergs Arkitekter där Skanska är totalentreprenör åt Stockholmsmässan. Skanskas kontrakt är värt 215 Mkr. Byggstartade för ett år sedan.
(Källa: Sverige Bygger)

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.