Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Nu invigs Aula Medica

Publicerad: 11 oktober 2013, 08:13

Ända sedan 1930-talet har Karolinska Institutet väntat på sin aula. Nu är den färdig.


Aulan Medica vid Solnavägen/Nobels väg i Solna är en modern skapelse signerad Gert Wingårdh. Den lutande fasaden ger först intryck av att vara sluten. Men invändigt överraskas man av den ljusa, lätta designen med höga takhöjder och skandinaviska inslag i inredningen.  Fasadens 6 000 triangelformade glasrutor i olika nyanser av gult, vitt, guld och transparent ger ett fint och oväntat ljusspel invändigt. Även en disig dag ger färgerna en vision av solljus utomhus.

Aulan ligger på institutets campus omgiven av klassiska byggnader i rött tegel och ett rödmålat, kulturmärkt hus där en gång tobakshantering förekommit och uppfödning av svarta rävar.

Själva hörsalen har plats för 1 000 personer och är hjärtat i byggnaden. Takhöjden är 13 meter och hörsalen sträcker sig i hela sin bredd från fasad till fasad. Väggarna av furu är vitlaserade och sittplatserna klädda med tyg i en mild gul färgskala. Här kommer nobelpristagare att hålla föreläsningar, vetenskapliga symposier och akademiska ceremonier att arrangeras liksom professorsinstallationer och examenshögtider. Akustiken är optimerad. Vid en pressvisning talade Gert Wingårdh från podiet utan mikrofon och hans tal hördes utan problem längst bak i lokalen.

– Aula Medica är en ”state of the art” och är ett fint exempel på vad svenskt byggande kan åstadkomma, sa han.

En del av byggnadens utsmyckning består av ett elektroniskt vattenfall som täcker 40 kvadratmeter av väggen i foajén. Det hörs inget från vattenfallet men ändå kan man inom sig förnimma bruset. Formgivare av vattenfallet är professor Ingegerd Råman, som för konstverket låtit fotografera Skånes högsta vattenfall Forsakar.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.