Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Nu kommer sjukhusboomen

Publicerad: 15 april 2009, 09:56

De allt mer höga kraven som ställs på sjukvården med bland annat patientfokuserad vård gör att sjukhusbyggandet runtom i Sverige har ökat. Det behövs ett radikalt nytänkande, en ny sjukvårdsstruktur där man samlar det medicinska och ekonomiska ansvaret för patienten. När bostadsbyggandet praktiskt taget gått i stå i lågkonjunkturen så satsas det också nu mer på infrastruktur och sjukhusbyggande. Ett av de mest spektakulära projekten är Skandionkliniken i Uppsala som Akademiska Hus har fått uppdraget att bygga och hyra ut. Det är ett projekt på nära en miljard kronor.Text Marianne Silén


Kliniken blir den första i Norden som behandlar cancertumörer med protonstrålning. Den första patienten beräknas kunna behandlas hösten 2012. Totalt kan anläggningen behandla omkring 2 000 till 2 500 patienter. Arkitekt för projektet som består av tre byggnader, en betongbunker för strålbehandling, läkarmottagning och patienthotell, är Link Arkitektur. Ett annat stort sjukhusprojekt som pågår är den nya vårdbyggnaden i Borås. Den nya vårdbyggnaden får cirka 150 vårdplatser, beräknad inflyttning är våren 2010 och kostnaden uppgår till omkring 450 miljoner kronor. Bygger gör NCC och arkitekt är Sweco Architect.


Sveriges sju landsting med universitetssjukhus gör för första gången en gemensam satsning i ett nationellt centrum för partikelstrålning kallat Skandionkliniken. Anläggningen byggs i Uppsala inom kvarteret Blåsenhus. Den avancerade cancerbehandlingen består av strålning med protoner, en teknik i världsklass.

- Kliniken ska kunna ta emot den första patienten 2012, helt klar är anläggningen 2013, säger förbundsdirektör Leif Lyttkens Kommunförbundet för Avancerad Strålbehandling, när Byggindustrin träffar honom i Landstingshuset i Uppsala, ett stenkast från där Skandionkliniken ska byggas nära slottet.
- Att flera landsting går samman och satsar på en nationell anläggning av det här slaget är unikt. Det finns ingen möjlighet för ett enskilt landsting eller region att klara en så här stor ekonomisk satsning på egen hand, säger Leif Lyttkens. Att sprida ut ansvaret för vården innebär också att svensk kompetens inom radioterapi kan byggas upp på flera orter i landet. Det blir ett lyft för cancervården i hela Sverige.
Skandionkliniken i Uppsala blir den första kliniken i Norden som kommer att behandla cancertumörer med protonstrålning.

- Den första cancerpatienten behandlades här i Uppsala för femtio år sedan och därefter har metoden tillämpats i liten skala med hjälp av universitetets forskningsutrustning. Den nya anläggningen blir den första rationella kliniken och siktar mot att årligen behandla omkring 2 000 till 2 500 patienter, säger Leif Lyttkens.
- Det finns tjugotal liknande anläggningar på andra håll i världen som behandlar patienter med protonterapi bland annat i USA och Tyskland, i Tyskland har man byggt en anläggning i München och en ny i Essen är på gång, säger han vidare.

- Vi är glada över att vi får denna anläggning. Det är ju självklart bättre ekonomiskt och socialt att vi i Sverige nu får resurser att behandla cancerpatienter på hemmaplan och har kvar kompetensen för avancerad cancervård här.

Vad händer just nu?
- Just nu ligger vi i förhandling med vem som ska leverera utrustningen. Kontraktet ska vara klart under våren, säger Leif Lyttkens.
Link Arkitektur, med arkitekt Roger Larsson, utformar byggnadsritningarna och första spadtaget för denna spektakulära anläggning planeras under 2010.

Akademiska Hus inbjöd tillsammans med Kommunalförbundet för Avancerad Strålbehandling in fyra arkitektkontor i tävlingen för den nya canceranläggningen. Vann gjorde Link Arkitektur.
- Det känner vi oss väldigt hedrade över. Vi vann i hård konkurrens med Nyréns, Aix och Sweco FFNS, säger Roger Larsson, när vi träffas på Link Arkitektur i Hammarby Sjöstad i Stockholm, där man huserar i den gamla Lumafabriken.

- Skandionkliniken planeras för en behandlingsdel och ett patienthotell där det är viktigt med en rationell, kostnadseffektiv utformning av helhet och detaljer. Entrén från den nya Campusgatan leder in till behandlingsplanet. Det ska vara en trygg och harmonisk miljö för de ofta svårt sjuka patienter som behandlas vid kliniken – målsättningen är en miljö som inte alls har sjukhuskaraktär, säger Roger Larsson.
- Det ställs inte samma krav på hygien här som för andra sjukhusbyggen, det sker ju inga operationer, därför vill vi använda mer naturliga material som till exempel sten och trä i inredningen. Kopplingen till naturen är en viktig hälsofaktor och en grön, meditativ gård är inplanerad i anslutning till patientutrymmen och väntrum, säger Roger Larsson. Själva strålningsbehandlingen sker i en kompakt ”betongbunker” med fyra meter tjocka, skyddande väggar. I kombination med det centrala läget mitt i Uppsala är detta verkligen en utmaning för en arkitekt – vår idé är att klä betongen och binda ihop hela anläggningen med en ”hud” av glas, det blir som en skimrande och blommönstrad lykta på kvällen, säger han.


- Patienthotellet är fristående från behandlingsplanet och tänkt att fungera som ett vanligt hotell med extra tonvikt på god mat och plats för olika aktiviteter, eftersom patienterna kan vistas här upp till tre veckor. En restaurang för helpension med frukost – lunch – middag, lekrum, läsrum, gym med utsikt ner mot stadscentrum gör vistelsen lättare, säger Roger Larsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.