Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Ny körsal för operakören

Publicerad: 13 mars 2009, 09:12

Den 110 år gamla Kungliga operan i Stockholm byggs om när NCC bygger ny körsal och kontor. Ambitionen med den nya körsalen är att den ska vara i världsklass.


Den gamla körsalen är uttjänt och akustiken var heller inte bra.
Operakören får en helt ny korsal på åttonde våningen som blir tre gånger större än den tidigare och med bästa möjliga akustik. Uppdragsgivare är Statens fastighetsverk och ordern är värd cirka 20 miljoner kronor.
Det tidigare gamla snickeriet på närmare 700 kvadratmeter, får pausrum, kontor och en ny korsal på 1 200 kubikmeter. Dagens korsal på 450 kubikmeter är för liten och uppfyller inte längre kraven på en god arbetsmiljö. Kraven för den nya korsalen är högt ställda vad gäller akustik och material så som ljudväggar och panel.
NCC arbetsteam som bygger korsalen har tidigare erfarenhet av att konstruera rum för akustik.
- Vi har bland annat byggt de nya teatersalarna i Teaterhögskolan på Gärdet i Stockholm, säger Irene Knutar, entreprenadchef på NCC.
Ovanpå våning åtta byggs en ny halvplansvåning på drygt 250 kvadratmeter för kontor och pausrum. För att tillgodose husets kulturhistoriska värden och skapa bästa möjliga akustik i korsalen samarbetar NCC med antikvarier och akustiker.
På vinden uppförs ett ventilationsrum på 85 kvadratmeter för de nya lokalerna. Operan har höga krav på ventilation till sina drygt 1 000 rum. Kraven är också mycket varierande eftersom balettdansare och operasångare samt musikinstrument har olika behov av fukt och värme.
Byggnadsmaterialet forslas huvudsakligen på plats via en lyftkran från Strömgatan.
Arbetet sysselsätter runt 15 NCC-anställda.
Ombyggnaden beräknas vara klar i juni 2009.
När allt är klart kommer upp emot 80 sångare att få plats i salen.

Fakta/Operan
Uppdragsgivare: Statens Fastighetsverk
Byggentreprenör: NCC
Sysselsätter; 15 NCC-anställda
Arkitekt: Ahlsénarkitekterna
Nya korsalen: 1 200 kubikmeter
Byggkostnad: ca 20 Mkr
Klart: Juni 2009

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.