Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Ny maskinhall i världsarvet Ottenby

Publicerad: 15 januari 2010, 09:20

Statens fastighetsverk har uppfört en ny maskinhall vid Ottenby kungsgård.


Vid Ottenby kungsgård bedrivs ett modernt lantbruk med 450 mjölkkor, 200 dikor och ungdjur och en betesareal på 1200 hektar. Till det kommer en areal på 800 hektar där det odlas majs, vallväxter och spannmål.

Gården är skyddad som statligt byggnadsminne sedan 1935 och är en av de trettiotal kungsgårdar som ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Pär Färdmo, fastighetschef vid Statens fastighetsverk, talar om vikten av att ha kombinerat det moderna landbrukets krav med de speciella krav som den känsliga historiska miljön ställer,

Maskinhallen är den senaste i raden av investeringar som Statens fastighetsverk gjort vid Ottenby för att möjliggöra ett effektivt lantbruk och därmed bevara det öppna odlingslandskapet.

– Odlingslandskapet vid Ottenby är upptaget på Unescos lista över omistliga världsarv, och vi känner därför ett stort ansvar, säger Per Sandberg, jordbruksförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Samtidigt som det är viktigt att lantbruket ges möjligheter att bedrivas på ett rationellt sätt är det även viktigt att den kulturhistoriska miljön vid gården skyddas och bevaras. Hallen, ritad av Håkan Ekerå, ska genom genom utformning och materialval helt smälta in i den kulturhistoriska miljön. Ytterväggarna har samma spritputsade grå yta som de intilliggande byggnaderna. Fönsteröppningarna är välvda och har vita slätputsade omfattningar.

Gavelfasad med traditionellt utformad träport. Den liggande panelen har samma profil som den gamla sädesladans portar från 1871. Foto Bert Leandersson

Särskild omsorg har lagts vid utformningen av den mest exponerade sidan – gavelfasaden mot väster. Här har bottenvåningen fått en traditionellt utformad träport, där den liggande panelen har samma profil som den gamla sädesladans portar från 1871. Högre upp på gaveln sitter en trälucka i en öppning med spetsigt ”valv”, enligt förebild från den gamla stallbyggnaden. Porten, luckan och fönstren är målade med linoljefärg i samma engelskt röda kulör som sedan lång tid tillbaka använts till alla fönster och dörrar på gårdens ekonomibyggnader.

Övriga byggnadsdelar av trä, som takfötter, takutsprång och panel, är målade med traditionell rödfärg. Takfallen är klädda med röd korrugerad plåt, liknande den på omkringliggande byggnader.

Ottenby kungsgård anlades av Gustav Vasa för att förse bland annat slotten i Kalmar och Borgholm med livsmedel.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.