Lokaler
Ny studie ska rädda kontorsinredning
Publicerad: 13 juni 2017, 09:19
Studien fokuserar på att hitta metoder, verktyg och arbetssätt som ökar återbruket av fast kontorsinredning. Foto: Bengt Höglund
En ny studie, initierad av IVL Svenska Miljöinstitutet, ska minska resursslöseriet när det gäller kontorsinredning. Målet är att hitta metoder och arbetssätt som gör att mer inredning återanvänds istället för att hamna på tippen.
Studien ligger helt i linje med 100-gruppens initiativ där ett stort antal företag och organisationer arbetar för att öka hållbarheten och cirkuläritet när det gäller interiörer.
Ivana Kildsgaard, som är ordförande i 100gruppen och hållbarhetschef på Link Arkitektur, berättar att målet för den nya studien är att få fram metoder för att öka återanvändandet av fast inredning på kontor.
– Det återvinns i liten skala i dag. Vi siktar på att hitta metoder att öka den andelen rejält. I den här studien handlar det om fast inredning, bland annat innertak, golv och mattor. Det handlar om att hela kedjan från tillverkare till de företag som sätter in och tar bort inredning anpassar sina metoder så att inredningen verkligen fungerar att montera, demontera och remontera. På det här sättet lämnar inte inredningen ekonomin via soptippen utan stannar i ekonomin på ett hållbart sätt, säger Ivana Kildsgaard.
Enligt siffror från TMF investeras omkring 29 miljarder i kontors- och butikslokaler varje år, varav inredningen är en stor del. Omsättningen är i dag stor på materialen då nya hyresgäster vill sätta sin prägel på lokaler och därmed kastar ut fullt fungerande material i en aldrig sinande ström.
– Alldeles för mycket värdefullt inredningsmaterial slängs helt i onödan, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.
Tanken är också att ta fram digitala lösningar för att underlätta återbruket av inredning i kontorsmiljöer. En web baserad plattform som ska fungera både som samlad marknadsplats och samverkansarena för återbruksföretag ska tas inom ramen för projektet.
De som ska titta på hur kontorsinredning kan återvinnas i den här studien är IVL Svenska Miljöinstitutet, Link Arkitektur, Vasakronan, Fabege, Kompanjonen, Brattöns återbruk, White arkitekter, Tenant & Partner, Niras, Chalmers Industriteknik och Sveriges Byggindustrier. Studien delfinansieras av Vinnova med 5,6 miljoner kronor och ska pågå i två och ett halvt år. Den är en fördjupning av en förstudie från 2015.
Inredningsdetaljer som studien fokuserar på
Studien fokuserar på åtta produkttyper:
Dörrpartier
Galler och smide
Innerväggar
Innertak
Belysning, kopplingar, skenor
VVS – handfat, toaletter, utslagsbackar
Beslag, dörrautomatik
Golv