Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Nya frågor kring NKS

Publicerad: 23 april 2012, 14:06

Landstinget i Stockholm ser över kostnaderna för byggandet av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Samtidigt förnekar landstinget att man skulle ha funderingar på att bryta avtalet.


Avtalet om Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS, är i farozonen. Det skrev Dagens industri den 20 april. Enligt tidningen ska de ansvariga inom Stockholms läns landsting ha börjat undersöka möjligheterna att säga upp avtalet om sjukhusbygget med Skanska.

Enligt Dagens industri har landstinget vänt sig till advokatfirman Mannheimer Swartling för att ta reda på om det går att bryta avtalet.

Kostnaden för att bygga och därefter driva Nya Karolinska sjukhuset i Solna under 30 år har angetts till 52 miljarder kronor. Sjukhuset uppförs i ett OPS-projekt där Skanska och den brittiska investeringsfonden Innisfree sköter byggande, underhåll och drift av sjukhuset.

Avtalet om sjukhusbygget är hemligt och ingenting har sagts om hur stora kostnaderna skulle bli för att säga upp eller ändra i avtalet.

Landstinget tillbakavisar Dagens industris uppgifter som felaktiga. Uppgiften att landstinget överväger att bryta avtalet stämmer inte, säger man i ett pressmeddelande.

Landstingsdirektören Toivo Heinsoo säger att han har fått i uppdrag av landstingsstyrelsens ordförande att undersöka alla större investeringar som landstinget gör inom sjukvården och kollektivtrafiken. Detta för att undersöka hur landstingets resurser kan användas på ett ännu mer effektivt sätt.

Upphandlingen av NKS har diskuterats och kritiserats genom åren. Främst har kritiken gällt att Skanska var det enda byggföretag som ville bygga jättesjukhuset, det fanns inga konkurrerande anbud. Men också det ekonomiska upplägget har kritiserats och för två år sedan vållade avtalet om sjukhusbygget ilska på debattsidor och inom oppositionen i Stockholms läns landsting.

Slutligen enades partierna i landstinget om finansieringen av NKS. En viktig roll spelade llija Batljan, dåvarande socialdemokratisk gruppledare i landstinget.
Prislappen för sjukhusprojektet sänktes med 7–9 miljarder kronor, mot att skattebetalarna fick ta en större del av risken. Efter det sa sig alla parter vara nöjda.

Men projektet är fortfarande kontroversiellt och socialdemokraterna har nu åter krävt att få se det sekretessbelagda avtalet mellan landstinget och Skanska.

52 miljarder på 30 år

Nya Karolinska sjukhuset i Solna ska öppna för de första patienterna 2016. Sjukhuset byggs genom ett OPS-avtal. När avtalet blev klart 2010 uppgav Stockholms läns landsting följande:
Landstingets totala betalningar till projektbolaget under den 30-åriga avtalstiden kommer att uppgå till cirka 52 miljarder kronor, motsvarande cirka 27 miljarder kronor i dagens penningvärde. Dessa betalningar avser byggkostnader, finansiering, underhåll och drift och servicetjänster under hela avtalstiden.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.