Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Lokaler

Nytt campus på Frescati

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Akademiska Hus och Stockholms universitet har tillsammans med Berg Arkitektkontor tagit fram en plan för utvecklingen av Frescati. Området sträcker sig från Sveaplans gymnasium vid Wennergren Center till Bergianska trädgården. Där delar av Nationalstadsparken och Vetenskapsparken ingår.


De framtida planerna ska vara underlag för den fortsatta planeringen för Frescati med en bta på 150 800 kvm.

- Vår målsättning är att på ett bra sätt kunna tillgodose de ändrade lokalbehoven. Vi behöver ett nytt tänkesätt, säger Kåre Bremer, rektor för universitetet.

Bland annat ska Lärarhögskolan flytta ut till Frescati inom loppet av fyra år, även journalistutbildningen flyttar från Garnisonen på Östermalm i Stockholm.

I planen ingår ett långtgående miljötänkande, hänsyn tas till de naturvärden som finns i området och byggnaderna ska också vårdas bättre.

Albano/Teknikhöjden ska få en strukturerad stadsmässig bebyggelse. En omdisponering av de redan befintliga byggnaderna föreslås också. I utvecklingsplanen framgår vilka områden som kan vara lämpliga för nybyggnad med bland annat nya studentbostäder. En 50 procents utbyggnad  av det befintliga beståndet föreslås. Vidare ska infrastrukturen förbättras. Roslagsbanan ersätts av en snabbspårväg.

Om allt går på räls kan en del av utvecklingsplanerna vara klara under 2012.

Genom dessa planer som lades fram häromdagen för en församlad press på Ralph Erskines Aula Magna kan universitetsområdet naturligt integreras med Karolinska och KTH.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.