Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Lokaler

Ökad rörlighet på kontorsmarknaden

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Tack vare att många företag efterfrågar nya, moderna kontorslokaler finns det utrymme för nya kontorsbyggen i storstadsområdena, trots att det inte finns efterfrågan på mer kontorsytor.

Så kan man sammanfatta Skanskas senaste kontorsindex, som passande nog presenterades i ett av företagets senaste kontorsbyggen i Stockholm - SLs nya huvudkontor på nordvästra Kungsholmen. Kontorsindex har genomförts två gånger om året sedan 2000 och baseras på en enkät som går ut till företag i de tre storstadsområdena.

Företagen tror på en god konjunkturutveckling de närmaste åren men däremot blir det inte särskilt många nya jobb. Det innebär att lokalbehovet ligger relativt konstant, sett till ytan. Företagen efterfrågar däremot generellt mer funktionella, moderna lokaler i bra lägen. Tydligast är trenden i Stockholm och Malmö, medan Göteborg ännu har en svagare marknad.

Nyproduktionen av kontor är fortfarande balanserad och sker i regel på direkta uppdrag. Skanska har emellertid inlett ett nytt kontorsbygge på spekulation intill det nya SL-kontoret. 3 500 kvadratmeter av totalt 12 000 är i dagsläget uthyrda.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.