Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Peab lägger inte anbud på nya Karolinska

Publicerad: 24 september 2009, 11:13

Peab har aviserat att de inte kommer att delta i anbudsgivningen för att bygga Nya Karolinska Sjukhuset i Solna, NKS. Peabs vvd Mats Leifland säger att Peab tror på svårigheter med finansiering. Skanska har en motsatt åsikt, medan även NCC avböjer att lägga anbud.


OPS är en finansierings- och driftsmodell som innebär att entreprenören tar på sig ansvaret för både finansiering och drift.

Peabs vice vd Mats Leifland säger till Byggindustrin att Peab inte tror på  OPS vid projektet NKS. Skanska däremot har för avsikt att lägga anbud på projektet.

Varför tänker ni inte lägga anbud på NKS, Mats Leifland?
– Dels har vi två stora pågående projekt i Solna; Arenastaden och utbyggnaden av Ulriksdal.
– Dels är det är ett så pass stort projekt, och därmed en finansieringsfråga. Det är svårare i dag att finansiera upp KS - vi tror inte att det håller finansiellt hela vägen.

Hur ställer ni er till OPS?
– Rent allmänt, och inför framtida projekt ställer vi oss positiva. Men vi tror inte på OPS i projektet Nya Karolinska sjukhuset.

Skanska har varit förespråkare inför att införa OPS i Sverige, och tror att modellen passar NKS-projektet.
Skanskas presschef Peter Gimbe sade, vid Financial Hearings kapitalmarknadsdag i Malmö, att Skanska kommer att lämna in sitt anbud den siste september.

Peter Gimbe sade även att sjukhuset sätter Sverige på den internationella sjukvårdskartan.


Peter Gimbe, ni lägger anbud på detta OPS-projekt. Varför?
– Vi tror att NKS kan fungera bra med OPS. Skanska har en bra budget, och kan därmed ta risken – och det skulle vi aldrig göra om vi inte trodde på projektet.

Generellt ställer sig Skanska positivt till OPS. Utifrån vilka grunder?
– Vi har jobbat i ett tio-tal år ute i världen med OPS, bland annat i Stor-Britannien, där det är ett etablerat sätt att jobba. I grunden var OPS ett Labour-projekt, det kom alltså inte från högerkant.
– Undersökningar gjorda av brittiska regeringen har visat att det är ett effektivt sätt att driva stora projekt – projekten tenderar att bli färdiga i tid, och hålla budget.
– Om samma företag designar, bygger och sedan ska driva projektet i säg 30 år, så ser de helst till att få det rätt hela vägen, från början.

Var har ni varit med att driva OPS-projekt tidigare?
– I Finland, Norge, Polen, Latinamerika och som sagt Storbritannien.


Tomas Carlsson, NCC, hur ställer ni er till att lägga OPS-anbud på NKS?
–      I grunden är vi väldigt positiva till OPS – även om det tenderar att bli så att man ska ställa sig för eller emot en bokstavskombination. Det är en modell av flera olika modeller som fungerar för att effektivisera byggbranschen.

–      Men det passar bara på en viss typ av projekt, och jag kan se tre, egentligen tre och ett halvt kriterium, för att det ska vara en lämplig metod.

Dessa är
1. OPS kräver en inlärningsprocess, och för det krävs en serie projekt. För svenska förhållanden ser vi att det skulle passa för exempelvis vägar.

2. OPS är nytt i Sverige; vi är de enda som har tillämpat det. Projektet kräver en minimi-storlek, men det kanske inte heller är lämpligt på ett jätteprojekt eftersom det kräver ett visst mått av inlärning för de inblandade vid ett nytt projekt.

3. Hela idén med OPS är ju att göra något annorlunda, inte enkom att pressa priser och tidplan. Det annorlunda är bland annat att alla parter ska komma in tidigt i processen. Man måste även ta ställning till vilken OPS-modell man ska använda: den italienska, den storbritanska, den norska..Vi tror att den norska passar svenska förhållanden bäst. Den storbritanska är alldeles för lagtyngd för svenska förhållanden.

Och även: Det ska finnas en politisk enighet i projektet – valperioder ska inte avgöra. Det måste finnas en stabilitet, de som investerar måste känna trygghet. Även om det finns ett kontrakt så räcker inte det – det måste finnas enighet också.

–      Just i NKS-projektet kan vi se att det finns tveksamheter i alla punkterna ovan. Det är ett unikt projekt som inte kommer att upprepas. Detta är ett av de största svenska projektet genom tiderna; det är ett tio-miljardersprojekt. Tidsprocessen är långt gången och det finns relativt lite att påverka i förhållande till verksamheten. Jag tror därför inte att OPS passar för det här projektet.
– Och den politiska aspekten stämmer inte heller.

– I det här fallet tror vi att partnering hade varit en mer lämplig metod.NKS är det största sjukhusbygget i Sverige i modern tid, och det första riktiga projektet i Sverige med offentlig och privat samverkan. Jätteprojektet kommer att gå på 20 miljarder kronor. Utfallet av upphandlingen offentliggörs till våren, och NKS ska vara klart för inflyttning mellan 2013 och 2015.

OPS står för offentlig-privat samverkan.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.