Få hela storyn
Starta din prenumeration
Lokaler
Publicerad: 18 December 2018, 13:03
Peabskolans elever på plats. Fr vänster Sebastian Bergqvist, Alexander Töresson, Emil Jerneryd, Oscar Englund (handledare), Hampus Hansson, Fredrik Öfverberg (lärare och handledare), Fredrik Simonsson och Mustafa Elber. Liggande: Jack Larsson Hallén
Svartedalsskolan har rustats upp med hjälp av gymnasieelever på Peabskolan.
Elever från Peabskolan i Göteborg har rustat upp de tillfälliga lokaler som används av Svartedalsskolans högstadieelever i väntan på ombyggnationen av deras skola.
I början av veckan invigdes skolans nyrenoverade uppehållsrum.
Under fyra veckor på höstterminen har sju elever från Peabskolan arbetat i nära samarbete med eleverna i nian på Svartedalsskolan som fått vara med och bestämma hur deras nya lokal ska se ut, skriver Peab i sitt pressmeddelande. Bland annat har eleverna från Peabskolan byggt ett nytt kök och kafé, satt ljuddämpning och målat väggarna samt byggt nya bänkar och bord.
– I projektet har vi ett samarbete med Svartedalsskolan där deras elever dels är involverade i utformningen av fritidsgården, dels har fått besöka vår gymnasieskola. Det känns jättekul att vi får möjlighet att berätta för eleverna om vilka möjligheter som finns i byggbranschen, berättar Fredrik Öfverberg, lärare på Peabskolan och handledare på plats.
Initiativet är ett samarbete mellan Peab, Peabskolan, Göteborgsregionen och Universeums Ungas kraft. Projektet syftar till att Svartedalsskolans elever ska kunna trivas bättre på sin fritidsgård, få en direktkontakt med arbetslivet och andra ungdomar och motivera Svartedalsskolans elever till vidare studier efter grundskolan.
Peabskolan är en gymnasieskola som finns i Göteborg, Stockholm och Malmö och utbildar inom områdena husbyggnad samt mark- och anläggning. Under utbildningstiden har eleverna praktik på en Peabarbetsplats där de tas emot av en utbildad handledare som dessutom är en skicklig hantverkare. Peabskolan erbjuder även introduktionsprogram för elever som inte gjort sig behörig till nationellt gymnasieprogram.
Satsningen Ungas kraft har som mål att öka andelen elever med godkända slutbetyg i samtliga ämnen.