Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Prefabelement ger fotbollshotellet karaktär

Publicerad: 21 februari 2013, 09:18

När Quality Hotel Arena i augusti slår upp sina portar har Stockholmsregionen fått ytterligare ett storhotell. Hotellet ligger strategiskt i Solna, får direktingång till Friends Arena och blir granne med Skandinaviens största shoppingcenter kallad Mall of Scandinavia.


Det 25 våningar höga hotellet får 400 rum, kongressal, konferensanläggning med mera. Det är byggd i betongprefab och är den norska prefableverantören Con-Forms största order någonsin med ett värde på 143 miljoner kronor och utgör således en bra bit av totalinvesteringen på 720 miljoner kronor.

Det mest karaktäristiska med byggnaden är dess vitmålade fasader och runda fönster i olika storlekar varav det största har en diameter på 350 centimeter. De är så placerade att de nattetid, när inomhusbelysningen lyser genom fönstren, bildar ett mönster av ringar från en fotboll som hamnar i vatten. Fönstren är runt tusen till antalet och monterades i fasadelementen redan på fabriken.

Con-Form har tillverkat elementen vid sina fabriker i Strömstad och Enköping. Företaget har även svarat för montering av fasadelementen och skalväggarna inklusive gjutning.

Det svåraste i projektet har varit logistiken. Även om området ser rymligt och luftigt ut är själva arbetsplatsen trång.

– Den trånga arbetsplatsen kräver noggrann planering och vi har därför haft en man som enbart sysslat med logistiken, säger Kristian Nitteberg, Con-Form. Vi har monterat och gjutit hela bygget på 45 veckor, vilket är oerhört snabbt.Entreprenör är Peab och beställare är Pasab. Bakom Pasab står Petter Stordalen, tillsammans med sina kompanjoner och hotellpartners sedan många år, Arthur och Anders Buchardt. Arkitekt är Wingårdhs.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.