tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Regeringen tillsätter snabbutredning för att snabba på omställning av kontor till bostäder

Publicerad: 5 november 2020, 09:47

Bostadsminister Per Bolund (MP) ger Boverket i uppdrag att karlägga vilka hinder som i dag finns för att bygga om kontor och butiker till bostäder. Foto: Nicklas Thegerström / Regeringen

Regeringen ger nu Boverket i uppdrag att utreda möjligheterna att ställa om kontors- och affärslokaler till bostäder.

Ämnen i artikeln:

Boverketbostadsmarknadaktivitetsbaserade kontorkontor

AJ


Som en följd av pandemin och ändrade köp- och arbetslivsmönster så befarar regeringen ett överskott av kontors- och butikslokaler.

Läs även: Afry: ”Dags att se över dimensioneringen för kontor”

Det här vill regeringen möta genom att tomma lokaler görs om till bostäder och ger nu Boverket i uppdrag att kartlägga alla hinder för att använda befintliga bestånd på ett nytt sätt, skriver SvD Näringsliv. Förslag på områden som utredningen ska titta på är stadsplanering, byggregler och hyressättning.

– Vi har ett oklart läge med pandemin, men väldigt många, även i fastighetsbranschen, tror att det blir permanenta följder. Då behöver vi ändra användningen av lokalytor och vara redo för omvandling till bostäder, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till SvD.

Hur många lokaler som kan vara aktuella för att göras om till kontor vill Per Bolund inte sia om i intervjun. 

Läs även: Gränsen mellan coworking och traditionella kontor suddas ut

Enligt Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi vid KTH, uppger för SvD att långt ifrån alla kontors- och butiksfastigheter är lämpade för att rymma bostäder.

Boverkets kartläggning av hinder för att omvandla lokaler till bostäder ska göras på mindre än ett halvår. Den 26 februari ska Boverket presentera den för regeringen. 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev