söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Renovering av industrifastighet blev totalsanering

Publicerad: 7 april 2020, 11:23

Kryddfabriken skulle renoveras, men visade sig vara full med miljöfarliga ämnen. Projekt- och byggledaren Forsens uppdrag blev mer omfattande än planerat. Foto: Forsen

Forsen skulle på uppdrag av Castellum projekt- och byggleda en mindre ombyggnad av en gammal industrifastighet. Men den tänkta renoveringen utökades till en totalsanering. Det visade sig finnas gott om miljöfarliga ämnen i fastigheten.


Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Kryddfabriken i Malmö är en hundraårig kulturklassad byggnad där man en gång i tiden förpackade kryddor och rostade kaffe. Den ligger i stadsdelen Nyhamnen, som just nu utvecklas från gammalt industriområde till moderna kvarter med kontor och bostäder.

– Vi köpte fastigheten 2016 men har inte använt den tidigare. Nu kommer den dock bra till pass eftersom vi bygger två nya kontorsfastigheter på tomterna intill. Och eftersom det är trånga kvarter är Kryddfabriken perfekt som etableringsytor och utställningslokaler för projektet under byggtiden. När området sedan är färdigbyggt kommer lokalerna hyras ut som kontor, säger Mikael Torstensson, projektutvecklare på Castellum, i ett pressmeddelande.

Jobbet växte

Uppdraget att leda ombyggnaden gick till Forsen. Och jobbet växte i takt med att listan på förorenade ämnen växte.

– Vi har hittat miljöfarliga ämnen nästan överallt. Så vi har fått totalsanera både invändigt och utvändigt. Vi har haft många kontakter med både Stadsbyggnadskontoret och Miljöförvaltningen men allt har löst sig till det bästa, säger Emma Wetterstrand, projektledare på Forsen.

Många överraskningar

Men även bortsett från miljöaspekten stöter man alltid på överraskningar när man bygger om ett så gammalt hus, menar hon.

– Bland annat har en del bärande väggar rivits så vi har behövt stötta upp byggnaden rent konstruktionsmässigt. Det fanns en del ritningar från när huset byggdes men ingen dokumentation av de senaste ombyggnader som har gjorts.

Eftersom Kryddfabrikens exteriör är Q-märkt finns det dessutom regler om vad som får göras, hur det ska göras och vilka material som får användas.

– Och för att få ut de gamla kryddkaren fick vi lyfta upp delar av taket. Så det lilla projektet växte rejält. Men det har varit roligt att få jobba med att bevara en så gammal industribyggnad mitt i ett superdesignat modernt område, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev