Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Riddarholmen ska bli turistmagnet - barnkulturhus första steget

Publicerad: 14 december 2009, 10:52

Riddarholmen ska få barnkulturhus, infocenter, kafé och restaurang. Så ser visionen ut om Statens fastighetsverk får bestämma.


Riddarholmens unika kulturhistoriska värde har hamnat i skymundan. Därför har Statens fastighetsverk (SFV) tagit fram en vision för hur holmen ska kunna bli en mer välbesökt plats tagits fram. Planerna har diskuterats med bland annat Stockholms stad, Stockholms Stadsbyggnadskontor, Stockholms stadsmuseum, Skönhetsrådet, SL, Riksmarskalksämbetet, Riksantikvarieämbetet och Banverket.

– Visionen tar sikte på hur holmen ska upplevas om tio år. I arbetet återfinns bland annat att förstärka och göra den yttre miljön mer välkomnande för besökare och hyresgäster genom belysning, cykelvägar och promenadstråk. Det planeras för ett infocenter och åretruntcafé. Vi kommer också att förbättra möjligheterna för fler evenemang genom flerfunktionella ytor, säger Lena Myrelid-Knöös, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Ett steg på väg är det nya barnkulturhuset som ska öppna hösten 2011. Under hösten har renoveringen av det gamla riksarkivet påbörjats för att kunna hysa verksamheten. När barnkulturhuset är klart räknar SFV med att flera hundratusen besökare kommer till Riddarholmen varje år.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.