Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Lokaler

Rivning startskott för byggandet av Västra City

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Fastighetsbolaget Jernhusen rev idag ett hörn av tegelfasaden på huset Klarabergsgatan 78 i Stockholm. Byggnaden ska ersättas med det miljöanpassade kontorshuset Kungsbrohuset. Eventet var samtidigt startskottet för förnyelsen av området Västra City, berättar Per Berggren, vd på Jernhusen.


De nedersta våningarna av byggnaden på Klarabergsgatan byggdes på 1950-talet. Våningarna ovan mark byggdes åren 1981-1982. Men huset har felkonstruerade byggelement, för låg takhöjd och en rad övriga tekniska problem, anser fastighetsbolaget Jernhusen.

Därför ska det nu rivas och ersättas av Kungsbrohuset, en byggnad med glasfasad som kommer att omfatta 38 000 kvadratmeter kontor, hotell, restauranger och butiker.

- Vi river Stockholms fulaste hus. Till och med Skönhetsrådet tyckte att det var en bra idé att riva det, säger Per Berggren, vd på fastighetsbolaget.

Kungsbrohuset ska bli ett miljöcertifierat hus som trots sina glasfasader ska halvera energiförbrukningen jämfört med liknande byggnader, lovar bolaget.

Huset ska bland annat få fjärrkyla från Klara sjö och värme från den sammanlagda kroppsvärmen som tågresenärerna lämnar efter sig i Stockholms Centralstation.

Jernhusen ser Kungsbrohuset som det första steget i utvecklingen av Västra City, området längs med järnvägsspåren från Riddarfjärden och upp mot Barnhusbron.

Under åren fram till 2025 ska allt mer av spårområdet överdäckas och bli en del av den expanderande citykärnan. I området ska det byggas både kontor och bostäder längs med Klara sjö.

Fastighetsbolaget Jernhusen äger, förvaltar och utvecklar det fastighetsbestånd som tidigare tillhörde SJ, det vill säga stationer, kontor och verkstäder längs den svenska järnvägen.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.