Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Säkrare bygge med digital avvikelse-rapportering

Publicerad: 21 juni 2017, 04:00

Viktor Broberg, vd på Buildsafe, och Jones Ali, projektingenjör på Zengun, diskuterar säkerhetsaspekter under en skyddsrond på Fabeges byggprojekt Pelaren i Söderstaden i Stockholm.

Foto: Nomi Melin Lundgren

På Fabeges kontorsprojekt Pelaren i Söderstaden åtgärdas alla säkerhetsbrister inom två dagar. Genom att använda den mobila applikationen Buildsafe ser man till att inget faller mellan stolarna. Skyddsrondsarbetet har fått bättre struktur och ökad delaktighet – och så spar det tid.


– Tiden mellan upptäckt och åtgärd blir kortare, säger Tore Lennartsson, produktionschef och Bas-U på byggbolaget Zengun.

Jones Ali, projektingenjör på Zengun, stannar till under sin skyddsrond genom Fabeges byggprojekt Pelaren i den framväxande Söderstaden i södra Stockholm. Han tar en bild med sin läsplatta och rapporterar in några data i systemet Buildsafe som han använder för att rapportera avvikelser vid sina skyddsronder.

– Jag tyckte att det var lite stökigt, så jag tog en bild som nu skickas direkt till ansvarig person. Sedan kan han eller hon gå in och se vad som ska göras. Åtgärda och sedan skicka en bild till systemet som visar att det är fixat, så att jag ser att bristen är åtgärdad, berättar Jones Ali.

Det här sättet att genomföra skyddsronden sparar mycket tid.

– Normalt så går man 3–4 personer, en från varje företag, på skyddsronden. Alla behöver inte vara med. Det blir mer effektivt. Förut så behövde vi gå runt och sätta upp protokoll på flera platser runt om på bygget och sedan gå och kryssa för när det var åtgärdat, säger Jones Ali.

Halt, här får ingen passera.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Enligt Viktor Broberg, vd på Buildsafe, som är med på ronden den här dagen, är det just effektiviteten och att ingenting riskerar att falla mellan stolarna som är en av de stora fördelarna med Buildsafes verktyg.

– Det här är ett enkelt sätt för Zengun och Fabege att se hur säkerhetsarbetet sköts. Alla involverade har möjlighet att rapportera in avvikelser i verktyget, säger Viktor Broberg.

Genom att bjuda in alla aktörer i ett projekt i systemet, byggherre, entreprenör, underentreprenörer och konsulter, får alla tillgång till samma information. I programmet kan man också ta ut statistik och nyckeltal som en hjälp för att göra analyser och se vilka arbetsmoment som är känsliga ur säkerhetssynpunkt.

Att jobba med en helt mobil plattform ger stora fördelar, enligt teamet som bygger kvarteret Pelaren.

– Ett aktuellt exempel är från i morse när jag var på väg i hit med tunnelbanan, berättar Jones Ali.

Han fick ett meddelande från appen att en av Peabs arbetare hade upptäckt att det vara några lampor som var släckta.

– Då kunde jag direkt kontakta den ansvarige och se till att få det åtgärdat. Det är en stor fördel att alla, även yrkesarbetare, kan rapportera avvikelser när som helst, och att man får veta när något senast måste vara åtgärdat, exempelvis omedelbart eller inom två dagar. Varje morgon klockan sju skickar systemet också ut en påminnelse om vad man ska i dag. Jag går också in kontinuerligt för att se om saker har åtgärdats, säger Jones Ali.

Att använda ett digitalt verktyg vid skyddsrondsarbetet spar tid och ser till att inget faller mellan stolarna. Det är lätt att se när en brist måste åtgärdas, enligt Jones Ali på Zenguin.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Ronden går vidare. Jones Ali hittar ett par andra saker som han rapporterar in i systemet. Det är ett skyddsräcke som skulle behöva fästas fast lite bättre och en rödmarkering på golvet intill ett schakt som skulle kunna vara lite tydligare.

Avvikelserna rapporteras efter olika allvarlighetsgrad. Låg, medel, hög och risk.

– Det är lätt att bli lite väl nitisk i början, men efterhand lär man sig att man inte kan klassificera alla punkter kan inte klassas som kritiska. Då blir det lite som att ropa på vargen. Jag tycker att det är bra att man också kan rapportera även positiva saker. Till exempel när man har satt upp ett skyddsräcke trots att det egentligen inte är krav på det, men att man har bedömt att det ändå föreligger en risk för att man snubblar om man inte är aktsam på det. Det är viktigt att jobba proaktivt och täcka in gråzoner, säger Jones Ali.

Buildsafe, Zengun och Fabege har jobbat ihop tidigare. Under 2015/2016 genomförde KTH en SBUF-finansierad studie av hur Buildsafes verktyg för skyddsrondsarbete upplevdes av användarna vid ett av Zenguns projekt bland annat. Studien visade att en digitalisering av skyddsrondsarbetet gav bättre struktur, ökad delaktighet, mer samarbete och att det sparar tid.

För Erik Erik Dahlström, projektchef på Fabege, är det en stor fördel att kunna följa säkerhetsarbetet på ett projekt direkt även om han inte själv finns på plats.

– Det är intressant att se vad det är för vanliga avvikelser. Om man märker att det systematiskt är samma typ av saker som rapporteras så ser man vilka delar man måste utreda och åtgärda, säger han.

Men det finns också en liten motsättning inbyggd i att ha ett digitalt system för säkerhetsarbetet.

– Samtidigt som vi inte vill att folk fibblar med mobilen på arbetstid har vi här ett arbetssätt som uppmanar folk att fibbla med mobilen. Framför allt förlorar man produktionstid, men det är också en möjlig säkerhetsrisk – om man går utan att titta finns det risk att man snubblar. Men överlag fungerar det bra, säger Tore Lennartsson, produktionschef och Bas-U på byggbolaget Zengun.

Tore Lennartsson, produktionschef och Bas-U på byggbolaget Zengun, tycker att säkerheten borde ha en egen peng.

Foto: Nomi Melin Lundgren

I det skede som Byggindustrin besöker projekt Pelaren är bygget i en fas där fallskydd är viktiga. Det kan man också se i statistiken i Buildsafe-rapporteringen.

BuildSafe förbättras kontinuerligt och användarnas arbete med BuildSafe-verktyget sker i ständig samverkan med verktygets utvecklare.

– Vi kommer med synpunkter på det vi tycker att vi skulle vilja ha. Alla projekt ser olika ut, säger Tore Lennartsson.

Det är man tacksam för på Buildsafe. Det är oerhört värdefullt för oss med den feedbacken.

– Nu funderar vi också på hur man ska kunna utveckla det för att hantera mindre projekt, säger Viktor Broberg.

Även om byggbranschen har flyttat fram sina positioner mycket när det gäller säkerhetskultur så finns det fortfarande mycket kvar att göra, tycker Tore Lennartsson.

– Jag hade gärna sett att arbetsmiljö var en egen peng. Traditionellt har det varit något man sparar in på. Personligen tycker jag att beställaren skulle kräva det, säger han.

Kvarteret Pelaren

Kontorsbyggnaden har en hög del med 12 våningar och en lägre del på fem våningar. Total lokalyta är

Yta: 21 000 kvadratmeter.

Byggår: 2016–2018.

Parkeringsplatser: 200.

Byggherre: Fabege.

Entreprenörer: Peab och Zengun.

Arkitekt: Strategisk Arkitektur.

Miljöklassning: BREEAM-SE, nivå Very Good.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.