lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

SBB säljer för över 10 miljarder – sänker belåningsgraden

Publicerad: 30 november 2022, 15:06

Sena nätter. När Ilija Batljan, vd SBB, landar årets största svenska fastighetsaffär gick pressmeddelandet ut klockan 03.15 i natt.

Foto: Teresa Ahola

Årets största fastighetsaffär är klar. SBB säljer en andel om 49 procent av sin portfölj inom social infrastruktur för utbildning till Brookfield för 9,2 miljarder kronor, med tilläggsköpeskillingar om upp till 1,2 miljarder kronor genom kontant betalning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBBfastighetsbranschenSamhällsbyggnadsamhällsfastigheterfastighetsförvärv

Nyhetsbyrån Direkt


Beroende på utfallet av tilläggsköpeskillingarna motsvarar transaktionspriset som högst en premie om 2,7 procent och som lägst en rabatt om 2,7 procent i relation till bokförda värden per det tredje kvartalet 2022, skriver SBB.

Affären är gjord så att SBB säljer sin portfölj inom social infrastruktur för utbildning, om 44,9 miljarder kronor, till ett nybildat dotterbolag, Educo. SBB kommer fortsättningsvis att äga de resterande 51 procent av aktierna i bolaget.

Portföljen omfattar 585 fastigheter i fyra nordiska länder. Bruttovärdet fördelas enligt följande geografi: 55 procent Sverige, 38 procent Norge, 5 procent Finland och 2 procent Danmark. Merparten finns alltså i Sverige och Norge. Fastigheterna kommer att förvaltas av SBB.

Läs mer: SBB nobbas när miljardförsäljningen stoppas: ”Trodde i min enfald att SBB var den perfekta partnern”

Brookfield, en kanadensisk infrastrukturfond med över 750 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning, förvärvar en andel om 49 procent av Educo från SBB mot en ersättning bestående av cirka 9,2 miljarder kronor genom kontant betalning, samt cirka 1,2 miljarder kronor kontant genom tilläggsköpeskillingar.

Educo kommer att drivas och förvaltas av SBB under ett förvaltningsavtal som avser hela Educos portfölj. Intäkterna från transaktionen kommer huvudsakligen att användas för att minska SBB:s skuldsättning, vilket innebär att SBB:s belåningsgrad kommer att sänkas till cirka 42,4 procent, från cirka 46,9 procent rapporterat per det tredje kvartalet 2022.

Educos styrelseordförande kommer att vara Ilija Batljan. Jenny Asmundsson, som ingår i SBB:s koncernledning, kommer att vara ansvarig för Educos verksamhet.

Läs mer: Viktiga kuggen Lekander får lämna SBB-uppdrag direkt: ”Ingen dold agenda bakom”

SBB skriver även i pressmeddelandet att köparen inte är densamma som tidigare har offentliggjorts. Bolaget har innan denna transaktionen sagt upp den avsiktsförklaring som ingicks med en institutionell investerare den 8 september i år.

JP Morgan Securities är ensam finansiell rådgivare till SBB i transaktionen. Advokatfirman Vinge är legal rådgivare till SBB. JLL har tillsammans med sina samarbetspartners Akershus Eiendom (Norge) och EDC International Poul Erik Bech (Danmark) varit finansiell rådgivare åt Brookfield. Och Linklaters är Brookfields legala rådgivare.

SBB:s aktie har strax innan lunchtid på onsdagen stigit med drygt 8 procent.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

SBB gick ut med ett pressmeddelande klockan 03.15 i natt. Som vd:n Ilija Batljan skriver på Twitter så har han inte sovit många timmar de senaste dygnen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev