Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

SFV bygger ut ambassaden i Peking

Publicerad: 23 februari 2010, 10:44

En tillbyggnad är på gång på ambassadområdet i Peking, Kina, med byggstart planerad till mars.


Personalen på den svenska ambassaden sitter trångt, bland annat på grund av att generalkonsulatet i Kanton lades ned förra året. Nu bygger Statens fastighetsverk en kontorsbyggnad på drygt 100 kvadratmeter i den bakre delen av trädgården.

Den nya byggnaden är ritad av Ahrbom & Partner och ska kontrastera starkt till den ursprungliga ambassadbyggnaden i grått tegel, ritad 1971–72 av Hando Kask och Nils Ahrbom, far till nuvarande arkitekt Per Ahrbom.

Uppförandet av de svenska ambassadbyggnaderna i Peking pågick mellan september 1971 och oktober 1972. Arkitekter var Nils Ahrbom och Hando Kask. 1998 byggdes konferenssalen Hedinhallen och ett mindre bostadshus med två små lägenheter, arkitekt för dessa tillbyggnader var Mats Egelius. Under 2003 gjordes en om- och tillbyggnad för viseringskontoret efter ritningar av arkitekten Gunnar Åsell.

I den nya byggnaden ska nu skapas plats för fler kontor till utlandsmyndigheten.

– Kina blir en alltmer viktig marknad för världsekonomin. När nu Peking blir regionkontor i Kina behöver utlandsmyndigheten mer plats. Den stora utmaningen när man bygger i Kina är den långa processen för att få tillstånd av de kinesiska byggmyndigheterna. I övrigt ska det bli spännande att se hur arkitekterna matchar den befintliga ambassadbyggnaden på området. Vi ser fram emot att se det färdigt under sommaren, säger Berit Nilsson, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

I den bakre delen av trädgården kommer den nya kontorsbyggnaden att ligga. Foto SFV

Fakta svenska ambassaden i Peking
Sveriges ambassad och ambassadörens residens i Peking ligger på en tomt som Sverige arrenderar från den Kinesiska staten på 60 år, från 1965 till 2025. Tomten ligger i San Li Tun, diplomatområde nr 2 i den nordöstra delen av Peking.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News