Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Skandia lämnar Sveavägen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Försäkringsbolaget Skandia lämnar efter 60 år huvudkontoret vid Sveavägen i centrala Stockholm. I en fastighetsaffär på omkring 850 miljoner kronor flyttar Skandia till ett nybyggt kontorshus vid Lindhagensterrassen på Kungsholmen.


Byggherre och entreprenör är Skanska, som Skandia tecknar ett långt hyreskontrakt med för den största delen av kontorsytorna.

I och med flytten av huvudkontor sänker Skandia sin energiförbrukning med 40 procent. Även klimatpåverkan minskar.
Det klarar Skanska genom att installera låghastighetsventilation. Man sätter in stora luftbehandlingsaggregat som luften går långsamt igenom. På så sätt behövs mindre motorer och dessutom minskar bullret. Aggregaten behöver då inte förses med ljuddämpare utan kan ha samma volym som konventionella ventilationsaggregat men större tvärsnittsarea i luftströmmen. Även i kanalsystemen som löper i husen passerar luften med lägre hastigheter.

Vidare blir verkningsgraden högre i de större aggregaten eftersom de får plats med större värmeåtervinningsbatterier.
Skanska jobbar också med frikyla och förvärme via ventilationen. Kylan från uteluften tas tillvara i ventilationsaggregatet och leds till kylbafflarna på kontorsplanen. Värmen från kylbafflarna går in i aggregatet och fördelar värmeöverskottet till ventilationsluften. Medan företaget jobbar regelmässigt med denna typ av värme och kyla har man bara testat låghastighetsventilation fullt ut i ett projekt tidigare.

Även andra faktorer sänker energiförbrukningen: Fasader och glas som är energieffektivare än genomsnittet. Energiberäkningar i tidiga skeden. Fjärrvärme som baseras på spillvärme och biobränsle i främsta hand. I stället för egna kylmaskiner används fjärrkyla, baserad på frikyla från Östersjön.

Arkitekt för projektet är Brunnberg & Forshed. Inflyttning sker vid årsskiftet 2009/2010.

Västra Kungsholmen är stadd i förvandling från skräpig industristadsdel till attraktiv stad där bostäder och kontor växer fram i snabb takt. Skanska ser en stor efterfrågan på så kallade A-produkter: kontor i bra lägen som är moderna och flexibla. Skandias blivande kontor är ett exempel. Skanska planerar också att bygga hotell på Kungsholmen, i området Snöflingan.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.