Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Skanska bygger LEED-kontor i Kalmar

Publicerad: 2 november 2009, 10:28

Skanska bygger nytt kontor åt Länsförsäkringar Kalmar län med målet att klassificera fastigheten enligt LEED. Kontraktet uppgår till 100 miljoner kronor.


Kontoret kommer att rymma 6 000 kvadratmeter fördelat på fyra våningar samt ett garage.

Fokus på energieffektivitet och miljöhänsyn genomsyrar fastigheten och en lång rad åtgärder gör att energianvändningen blir minst 25 procent lägre än Boverkets normer, vilket är kravet för en märkning enligt EU GreenBuilding. Exempel kommer enbart miljövänlig fjärrvärme att användas i fastigheten och stort fokus har lagts på att skapa energieffektiv ventilation och effektiv värmeåtervinning. Huset är också byggt med ett tätt och välisolerat klimatskal.

LEED är ett internationellt miljöcertifieringssystem. För att nå miljöcertifieringen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) har därutöver en lång rad åtgärder vidtagits för att förbättra fastighetens miljöpåverkan. Det handlar exempelvis om att huset värms med fjärrvärme, solfångare sitter på huset, att snålspolande blandare och toaletter används genomgående, att certifierat trä används och att stor vikt lagts på inomhusklimatet med ökade luftflöden, fokus på material med låg emission och på att alla arbetsplatser får ta del av dagsljus och utsikt.

Bygget har påbörjats och kommer att stå färdigt våren 2011. Man räknar med att under den tiden sysselsätta cirka 60 personer.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.