Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Smittsäkrat djursjukhus har öppnat portarna

Publicerad: 16 september 2014, 07:41

Bild 1/5  Den stora ljusgården ska vara en mötesplats för både forskare och studenter.

Foto: Åke E:son Lindman

Ett av Europas modernaste djursjukhus har börjat ta emot patienter. En del utrustning är så modern att det kan komma tvåbenta också.


Ämnen i artikeln:

VHCSLUUppsala

Bygget av Sveriges nya Universitetssjukhus för djur, UDS, började 2010. Fyra år senare, står det klart. Nya UDS är byggt enligt konstens alla regler med särskilt fokus på smittskydd. Alla avdelningar har flera in- och utgångar för att flödena av patienter ska ske smidigt, samtidigt som djurkontakterna blir så få som möjligt.

Utrustningen är modernast tänkbara och en del planer ändrades under arbetets gång i samband med att man upptäckte antibiotikaresistenta bakterier både på hund och på häst. Då beslöts att varje rum måste kunna stängas av vid misstanke om smitta.

En annan säkerhetsåtgärd är att hela sjukhuset har ”brutet vatten”, vilket innebär att det inte finns någon direktkoppling mellan inkommande vatten och dricksvattnet.

Den 10 september invigdes VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, där UDS är en del, under överinseende av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Ingrid Kindahl, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

VHCSLUUppsala

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.