Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Stommen rest i Göteborgs nya höjdarkontor

Publicerad: 12 november 2019, 12:37

Bygget av Platzers nya kontorshöghus Gårda Vesta i Göteborg har nått halvvägs. ”Efter årsskiftet blir vi dubbelt så många som jobbar på plats”, säger Fredrik Christiansen, platschef på Peab.


Ämnen i artikeln:

PeabPlatzer fastigheterGårda Vesta

Peab bygger just nu kontorsbyggnaden Gårda Vesta, som blir ett nytt landmärke för Göteborg med sina 94 meter.

Första spadtaget togs den 17 januari och hittills har allt gått bra.

– Just nu monterar vi stomme och fasad. Vi har kommit ungefär halvvägs när det gäller stommen, säger Fredrik Christiansen, platschef på Peab som bygger på uppdrag av Platzer fastigheter.

Det nya huset blir ett nytt landmärke för Göteborg och resenärer som kommer till staden med tåg kan inte undgå höjdarbygget. Gårda Vesta blir med sina 25 respektive 14 våningar ett av Göteborgs högsta hus. Höjden når 94 meter och fasaden är gjord av cortenstål.

Läs även: På Bygget: Här byggs nytt höjdarkontor i Göteborg

Den första inflyttningen ska ske om cirka ett år, vintern 2020.

Intensiv period väntar

Mellan 100 och 120 byggarbetare jobbar på platsen för tillfället. Ännu fler blir det efter årsskiftet då större delar av bygget blir väderskyddade och Peab därför kan göra fler jobb på insidan parallellt.

– Då blir vi ungefär dubbelt så många, säger Fredrik Christiansen.

Gårda Vesta blir Göteborgs första Well-certifierade kontorsbyggnad. Märkningen rätt hänsyn till människors välbefinnande på jobbet och utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande.

Well-certifieringen har ingen stor praktisk inverkan på själva bygget men under projekteringen har det tagits extra hänsyn till materialval, emissioner, luftkvalitet och belysning.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.