Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Stort intresse för material

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

- Det är explosion på materialområdet, konstaterade arkitekt Linda Mattsson, White på kontorets materialdag i veckan.


- Vi har både fysiska och virtuella bibliotek om material idag. Här på kontoret arbetar vi hela tiden innovativt med material. Det är viktigt att vi är med och driver utvecklingen. White ska vara Skandinaviens mest innovativa kontor, sade arkitekt Linda Mattsson, på ett fullsatt seminarium om material på Whites kontor på Skansbrogatan i Stockholm en gråmulen dag.
Lotta Franzén, produktutvecklare på Beckers färglab i Märsta, efterlyste ett ökat samarbete i branschen. Varför inte i framtiden ha designtävlingar. Härigenom kan man få ut produkterna redan under studietiden. För att få bättre produkter är det oerhört viktigt att arkitekter och materialtillverkare kommunicerar.
Hon berättade vidare kort om Beckers nya produkter, Beckrytherm, Beckryshields och Beckryfresh. I turordning har den förstnämnda produkten en isolerande förmåga och passar därmed bäst i varmare miljöer, den andra lämpar sig bland annat väl i livsmedels- och sjukhusmiljöer, produkten förhindrar mikroorganismer att fästa. Den tredje produkten tar inte upp smuts så lätt och går också lätt att tvätta.
Mikael Lindström, docent KTH och forskningsansvarig på STFI-Packforsk med inriktning på biofiberkompositer, efterlyste i sin tur större intresse och nyfikenhet från beställarna. Hur hela trädet kan formas till nya produkter var en av frågorna.
Här händer mycket. Så till exempel har intresset att använda växtfiberbaserade material inom industrin inom hela världen ökat. Biofiberkompositer är förnybara och nedbrytbara, har låg vikt och goda isolerande egenskaper, både när det gäller ljud och värme. Här finns till exempel möjligheter att idag använda väggar av papper som är ljudisolerande. Utvecklingen pågår hela tiden. Det finns mycket spännande att hämta hos fibern. Mikael Lindström berättade vidare att det nu också finns wellpappfibrer som är hyrdrofiba, vilket gör att vattendroppar stannar och materialet inte brinner.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.