måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Sveriges största passivhus står klart

Publicerad: 5 maj 2020, 04:32

Närmare 3 miljoner kronor har lagts på den konstnärliga utsmyckningen i Centrum för Idrott och Kultur (CIK) i Knivsta.

Foto: Johanna Åfreds

Sveriges största internationellt certifierade passivhus finns numera i Knivsta. Byggnaden rymmer även världens första ishall som byggts som passivhus.

Ämnen i artikeln:

passivhusKnivsta


Knivsta kommun bygger sedan ett antal år tillbaka alla sina nya fastigheter i passivhusteknik. Ett politiskt beslut om att Knivsta ska vara en föregångskommun för det hållbara samhället ligger som grund.

– Det finns inget beslut om att allt som byggs måste vara passivhus. Däremot har vi som kommunalt fastighetsbolag valt att ändå göra så. Det är ett sätt för oss att omsätta det politiska beslutet om att vara en hållbar föregångskommun i praktisk handling, säger Tomas Lindgren, projektchef på Kommunfastigheter i Knivsta.

Dessutom ger det kommunen prisvärda fastigheter med hög kvalitet, enligt Tomas Lindgren. Slutbesiktning av ishallen, som är den sista delen i Centrum för Idrott och Kultur (CIK) i Knivsta, skedde under andra hälften av april. Då var ishallen, som är den första i världen att byggas enligt de internationella passivhusreglerna, klar.

Peter Lindgren på HMB Construction och Tomas Lindgren, projektchef på Kommunfastigheter i Knivsta.

Foto: Johanna Åfreds

De andra delarna i den 15 000 kvadratmeter stora byggnaden består av två sporthallar, lokal för scenkonst, kampsport, restaurang och kontorsplan. Tanken med hela anläggningen är att utövare av både sport och kultur ska mötas i samma byggnad. Kommunfastigheter i Knivsta har samarbetat med entreprenören HMB Construction. Deras projektchef Peter Lindgren berättar om konstruktionen:

– Fasaden består av klinkbyggd träpanel av värmebehandlad furu som ger en underhållsfri fasad som kommer att gråna med åren. Innanför finns 30 centimeter isolering av stenull och däremellan tejp för att få helt tätt.

Stommen utgörs av både betong och limträ. Bland -annat används betong för grundläggning och bjälklag, medan balkar och pelare utformats i limträ. Limträbalkarna kompletteras med dragstål för att på så sätt uppnå de långa spännvidderna i sporthallarna och ishallen.

Hela fastighetens energiförbrukning beräknas landa på 10 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Åtta borrhål som konstant håller 7–8 grader och sju kilometer slang kommer att hjälpa till med värmen vintertid och kylan sommartid. Ishallen kommer att kunna erbjuda istider året runt tack vare 2 000 kvadratmeter solceller på taket.

– Vi kommer att ha lättare att hålla kylan i ishallen sommartid än på vintern tack vare solcellerna. Då räknar vi även med att kunna sälja en hel del istider till andra klubbar, säger Tomas Lindgren.

Stommen i CIK utgörs av både betong och limträ.

Foto: Johanna Åfreds

Ishallens kylmaskin är koldioxiddriven. Produktionen av kyla genererar samtidigt så mycket värme att det räcker till resten av anläggningen.

– Något som vi har behövt ta hänsyn till är att vi fått ytterväggar invändigt. Anslutande varma rum har fått lov att isoleras för att hålla kylan borta. Men temperaturen är egentligen inget problem, det klurigaste är snarare kondensen och att se till att den ventileras bort, säger Peter Lindgren på HMB Construction.

Att bygga en passivhusishall kan låta avancerat – men det som var svårast att lösa, anser Tomas Lindgren från byggherren i Knivsta och Peter Lindgren från HMB, var att bygga scenkonstlokalen. Här krävdes ett helt annat finlir för att nå perfektion i både teknik och installationer. Akustiken var en utmaning liksom ljudisoleringen med sport- och ishallar vägg i vägg.

– Tänk dig att det görs mål i både sport- och ishallen samtidigt som det är violinkonsert i lokalen i mitten, kommenterar Tomas Lindgren.

Projektet är budgeterat till 360 miljoner kronor, men nu pekar slutkostnaden snarare på lite drygt 400 miljoner kronor. Den komplicerade flytten av en huvudavloppsledning samt scenytan har varit kostnadsdrivande.

Kort om CIK

■ Består av två fullstora sporthallar, varav den ena har 400 platser i läktarkapacitet, kampsportslokal, scenkonstlokal med plats för 398 sittande, ishall med plats för 300 åskådare, restaurang, tre våningar kontor.
■ CIK är kommunens hittills största byggprojekt.
■ Den sista delen av byggnaden är ishallen, som ska vara färdig i april 2020.
■ Projektet är en totalentreprenad i samverkan där HMB är huvudentreprenör och Norconsult är arkitekt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev