Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Täby centrums tredje etapp invigd

Publicerad: 29 augusti 2013, 13:34

Täby centrums södra tillbyggnad är invigd, en viktig milstolpe i omvandlingen av köpcentret. Helt klart blir Täby Centrum våren 2015. Då kommer det att rymma totalt 80 000 kvadratmeter butiksyta.


Södra tillbyggnaden är den tredje av totalt fyra om- och tillbyggnadsetapper. Sammanlagt investerar ägaren Unibail-Rodamco 2,5 miljarder kronor. De förvärvade Täby Centrum år 2000 i samband med att de köpte fastighetsbolaget Piren. Då bestod Täby Centrum av en del från 1968 och en från 1991.

– Vi började diskutera en ombyggnad av Täby Centrum i mitten av 00-talet. Första spadtaget tog vi i december 2010, säger Johan Swedberg, ansvarig för ombyggnaden av Täby Centrum på Unibail-Rodamco.

Totalt kommer om- och tillbyggnadsarbetena att pågå i fyra och ett halvt år.

– Vi hade kunnat göra det snabbare men det är viktigt för oss att inte störa hyresgäster och kunder, därför låter vi det hellre ta lite längre tid, säger Johan Swedberg.

De första två etapperna gällde ombyggnad av befintliga byggnader. Etapp ett invigdes 2011, etapp två 2012. Den tredje etappen som invigs nu är en tillbyggnad på centrets södra sida. Den binder ihop ändarna på den tidigare L-formade byggnaden. I den tredje etappen ingår också ett underjordiskt parkeringshus i tre plan och ett utomhustorg. Den fjärde och sista etappen är en tillbyggnad på norra sidan.

– Det mest komplicerade konstruktionsmässigt är parkeringsgaraget. Det ligger under grundvattennivån, därför har vi en 80 centimeter tjock betongplatta i botten som vi har förankrat med dragstag, säger Johan Swedberg.

Den södra utbyggnaden, liksom det nya torget, ligger ovanpå parkeringshuset. Utmärkande för etappen är bland annat det övre planets dubbla våningshöjd och de stora lanterninerna.

Arkitekturen är resultatet av ett samarbete mellan arkitekterna BDP och Dunnett Craven samt inredningsarkitekterna Saguez & Partners. Strabag är totalentreprenör, uppdraget var företagets allra första stora husbyggnadsprojekt i Sverige.Vill du veta mer om nya Täby Centrum? På sid. 20-22 i Byggindustrin 2/2012 finns ett längre reportage. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.