Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Torn: Högt och trendigt åt företag

Publicerad: 15 januari 2009, 12:51

Ett nytt höghus reser sig över östgötaslätten och markerar platsen för Linköpings högsta bostadshus, Tornet i Tornby city, 64 meter högt. Innanför fasadens beklädnad av glas och plåt i vitt, grått och orange ska det bli kontor och företagshotell.


Det är andra etappen i utbyggnaden av Tornby city. Höghuset blir 19 våningar (plan 13 finns ej) högt och omfattar cirka 9 000 kvm bruksarea.
Bygget påbörjades våren 2007. De får sju våningar kontorslokaler, en våning för lunchrum och andra personalutrymmen, sex våningar med företagslägenheter och ett plan med motionsanläggning. De två översta våningarna ska bland annat inrymma konferensrum och får en milsvid utsikt.

De 70 företagslägenheterna vänder sig till hela näringslivet och ska enligt planerna frigöra cirka 150 lägenheter i staden.
– Vanliga lägenheter har vi hyrt ut i beståndet. Företagslägenheterna erbjuder vi möblerade och med viss service. Tanken är att öka servicenivån genom att samla fler på ett ställe, säger Stångåstadens informationschef Mikael Carlsson.

Arkitekt Ralph Erskine började rita huset. Efter hans bortgång slutfördes det av arkitekt Johannes Tovatt. Han har haft samspelet och kontrasten mellan gammalt och nytt som vägledande för sitt arbete och ser tornet som en vacker och välbehövlig länk mellan Linköpings stadskärna och Tornbyområdet. Höghuset är byggt med stålstomme kompletterad med betongelement och filigranbjälklag. Det är smalare mot söder och staden, bredare mot norr och sjön Roxen.

Nedanför höghuset ligger första etappen av Tornby city, ett nyskapat shoppingcenter med restaurang, hantverkare, butiker för hus och hem samt kontor för Rikspolisstyrelsen. Det är en blandning av gammalt och nytt, det äldre slakthusområdet Tornet vars tegelbyggnader renoverats, och nybyggen.

Tornby City ägs av Nordicom Sverige AB. Drivande i utvecklingen av slakthusområdet har varit Byggutveckling Svenska AB med delägarna Sundbaum Fastighetsförvaltning, Stångåstaden och Peab. Förra året fick Stångåstaden köpa Sundbaums innehav där byggrätten till höghuset ingick.

Ulla Bengtson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.