Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Trots ombyggnad förblir Grand troget sin stil

Publicerad: 11 maj 2011, 12:46

Det ska andas 2000-tal, men man ska fortfarande känna att Grand Hôtel är Grand Hôtel. Det är förhållningssättet när hotellets rum på våning 1 och 2 byggts om.


Trenden går mot större hotellrum; 63 rum har blivit 37 rum och sviter. Stilen är klassisk, med färger och toner som duvblå, champagne, grått, pärlemor, puderrosa, apelsin, guld och crème med inslag av trädetaljer i mörk mahogny och parkettgolv.

Eva Ocklund, arkitekt på Tengbom har varit ansvarig arkitekt för ombyggnaden av de 37 rummen på våning 1 och 2, som står klara för incheckning den 12 maj, samt 46 rum på våning 3, som beräknas klara i maj 2012.

Sex personer från arkitektkontoret har arbetat med projekteringen sedan i februari 2010. I september samma år kom bygget i gång och därefter har två personer från Tengboms arbetat med rummen på Grand Hôtel.

Problemet med att bygga i gamla hus, berättar Eva Ocklund, är att man upptäcker saker vartefter man river. Verkligheten överensstämmer inte alltid med ritningen.

– Grand Hôtel består av fyra fastigheter med totalt 360 rum från olika epoker. De hade renoverats i omgångar. Vårt läge var att riva ner allt, till trossbotten. Våningsplanen var helt strippade. Det fanns inget som skulle bevaras.

Alla tak är rivna och har ersatts av nya innertak två centimeter från takbjälkarna. I badrummen fanns sten och marmor - vackra och hållbara material, men de nya kraven på badrummens storlek gjorde att materialen inte passade på ytorna.

Inte heller den gamla fiskbensparketten gick att bevara utan har ersatts av ny.

– Det finns ju en fris runt om en stavparkett och den skall ju följa väggarna. Att lappa och laga funkar inte i sådana här fall, säger Eva Ocklund.

Inför ombyggnaden var Grand Hôtels uttalade önskemål att det stilmässigt skulle haka i det befintliga.

– Grand ska kännas som Grand; gamla gäster ska känna igen sig och även nya gäster ska attraheras av den klassiska stilen.

För arkitekterna var det en utmaning att förhålla sig till en speciell, klassisk byggnad som alla känner till.

– Det ska vara modernt 2000-tal, men ändå Grand, säger Eva Ocklund.

Man skulle ha kunnat ösa på med stuckaturer eller med fler detaljer i gammal stil, men då blir det lätt pastisch, menar hon.

Sanna Nathansson från inredningsföretaget Wall to Wall, som stått för lösinredningen, har tittat mot den internationella hotellscenen när hon inrett de nya rummen. – Inspirationen kommer från Frankrike, och från Grace Kelly, som bodde på Grand Hôtel på 1950-talet, berättar hon.

Textilerna är inköpta från utlandet medan möblerna är tillverkade hos Sävar snickeri i Västerbotten.

Att bygga i ett hotell som inte är stängt innebär att det inte går att bygga rationellt. Allra knepigast har det varit att bygga om badrummen, enligt Eva Ocklund.

– De har varit en utmaning. Det har varit svårt att få allt att mötas på små ytor.

Eva Ocklunds ambition har varit att badrummen ska vara tidlösa och inte påverkas av trender. Hon valde stora vita kakelplattor och material som carrara och granit.

– I en annan del av fastigheten finns badrum som renoverades på 1990-talet, och de andas 90-tal, säger Eva Ocklund.

Ombyggnaden av de två våningarna inkluderar ett miljötänkande. De nya rummen får ett alldeles nytt styrsystem för värme, kyla och belysning för att på ett mer effektivt sätt hushålla med energi och samtidigt öka gästkomforten. Bland annat har det satts in nya fönster som bättre hanterar solens strålar. Vid sidan av detta förprogrammeras golvvärme, belysning i rummen och korridorer med hänsyn till om det finns en incheckad gäst samt vilken tid på dygnet det är.

Enligt Mats Kjellberg vid Campido fastigheter, som står för förvaltningen av Grand Hôtel, säger att av de många hotell de förvaltar ligger Grand under snittet för energiförbrukning.

– Man kan tänka sig att det vore tvärtom, att det förbrukas mycket energi här, men så är det faktiskt inte, säger Mats Kjellberg.

Speciellt med ombyggnaden av Grand Hôtel har varit att det har varit kvinnor som har ansvarat för hela projektet: Eva Ocklund har varit ansvarig arkitekt från Tengboms, Marie Louise Kjellström är hotellchef på Grand, Sanna Nathansson från Wall to wall har ansvarat för lösinredningen och Anna Ösund är Hifabs projektledare.

Fakta våning 1 och 2, Grand Hôtel i Stockholm: 63 rum har blivit 37 rum och sviter. De har byggts om och i vissa fall slagits ihop. Rummens budget uppgår till 1,7 miljoner per rum. Rummen är i snitt 37 kvadratmeter stora.

Tengbom har en lång tradition som arkitekt åt Grand Hôtel: 1925 Ny fasad, fler resanderum, ombyggd hotellfoajé – Ivar Tengbom 1926 Sommarverandor – Ivar Tengbom 1939 Påbyggnadslov – Ivar Tengbom 1942 Inredning av Strömsalongerna som intimare intilliggande grannrum till spegelsalen – Ivar Tengbom 1961 Nya verandor – Ivar samt Anders Tengbom 2009-2011 Ombyggnad av alla gästrum och korridorer på vån 1 och 2 i huvudbyggnaden samt i Royal – Tengbom arkitekter 2011- Ombyggnad av alla gästrum och korridorer på vån 3 i huvudbyggnaden samt i Royal – Tengbom arkitekter

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.