Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Världsunikt datacenter byggs i Falun

Publicerad: 23 augusti 2019, 06:46

Bild 1/2  På vintern skickas överskottsvärmen från serverhallaen in i Faluns fjärrvärmenät.

I Falun finns en lösning för att ta till vara på överskottsvärme från datacenter. Det är Falu Energi & Vatten som arbetat fram lösningen tillsammans med Ecodatacenter. En serverhall driftsattes i oktober 2018 och nu pågår utbyggnaden av ytterligare en hall som ska tas i drift 2020.


Enligt Ecodatacenter är serverhallarna i Falun de första i världen som är klimatpositiva. Det blir de tack vare att överskottsvärmen från serverhallarna tas till vara. På vintern skickas värmen in i Faluns fjärrvärmenät. På sommaren används värmen i en pelletsfabrik i närheten. Pelletsen använder sedan Falu Energi & Vatten för att ersätta gas och olja, och på så vis blir datacentret klimatpositivt. Tidigare har fjärrvärmenätet i Falun behövt tillskottsvärme från gas och olja när temperaturen sjunkit till minus 11 respektive minus 18 grader.

Enligt Lars Schedin, vd på Ecodatacenter, är intresset för lösningen stort internationellt.

– Globalt sett är datacenterbranschen en större miljöbov än flyget. Två tredjedelar av världens elproduktion är fossil. Ur ett internationellt perspektiv är Sveriges höga andel förnybar el unikt, men hittills har man nöjt sig med att vädra bort överskottsvärmen. Nu är vi först i världen med att erbjuda ett kilmatpositivt datacenter, säger han.

Ska bygga på fler orter

Lars Schedin berättar att Ecodatacenter har planer på flera nya datacenter runt om i Sverige. Målsättningen är att ta till vara på överskottsvärmen från samtliga nya serverhallar. För att modellen som de utvecklat tillsammans med Falu Energi & Vatten ska gå att upprepa måste datacentren byggas på orter med utbyggda fjärrvärmenät samt i närheten av en pelletsfabrik.

Vilka orter som är aktuella i Sverige är än så länge hemligt.

– Vi är i ett känsligt skede, säger säger Lars Schedin.

Byggentreprenör för projektet i Falun är Byggpartner i Dalarna.

– När vi byggde den första hallen gjorde vi så mycket som möjligt själva. Det vore en överdrift att säga att vi var inne själva och spikade, men nästintill. I nuvarande etapp har vi tagit in konsulter som hjälper oss att projektleda, men det är Byggpartner som är byggentreprenör även nu, säger Lars Schedin.

Relaterade artiklar

Facebook eldar för kråkorna

Facebook nobbar återvinning med växthus

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.