söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

White ritar Sveriges första kontorsbyggnad i trä

Publicerad: 17 oktober 2018, 11:12

Magasin X ska bli Sveriges första kontorsbyggnad i trä. White Arkitekter i Uppsala ska rita byggnaden åt Vasakronan.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Magasin X ska byggas med massivträstomme.  Byggnaden har genomgående höga mål både vad gäller gestaltning och hållbarhet.
– Modernt byggande i trä ger en unik möjlighet att skapa hållbara och vackra byggnader. Trä är ett förnybart byggmaterial som bidrar till att förbättra inomhusluften, höjer känslan av välbefinnande och möjliggör effektivitet och besparingar på byggplatsen, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt på White Arkitekter i Uppsala.
Huset ska certifieras enligt miljöklassificeringssystemet Leed med målet Leed Platinum som är det högsta betyget. Det innebär bland annat extremt effektiva energisystem och innovativa lösningar. Målet är att skapa en byggnad med så litet klimatavtryck som möjligt. Eftersom själva byggprocessen är en mycket stor del av projektets miljöpåverkan är det också viktigt att huset får ett långt liv och klarar att möta nya behov på ett resurssmart sätt.

”Därför planerar vi Magasin X med gedigna material, höga våningshöjder och en rationell inre struktur som gör att vi kan leva upp till kraven från både dagens och framtidens hyresgäster.” skriver White i ett pressmeddelande. Byggnadens placering, precis vid Uppsala Resecentrum, ger också goda möjligheter för dem som ska arbeta i huset att resa till och från jobbet på ett klimatsmart sätt.

Magasin X ska bli över 13 000 kvadratmeter stor och när den står färdig 2021 ser den ut att bli Sveriges största kontorsbyggnad i trä.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev