Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

”Alla olyckor går att förebygga”

Publicerad: 15 maj 2014, 06:59

För tionde gången har Skanska arrangerat Safety Week förra veckan. I år har en av de röda trådarna varit samarbete. Skanska har bland annat bjudit in konkurrenter till sina aktiviteter. Pierre Olofsson, chef för Skanska Sverige, är nöjd med veckan.


Det har varit en fantastisk vecka, med massor av engagemang på våra arbetsplatser och jag blir stolt över att man gör så mycket bra. Jag känner mig glad när jag möter medarbetare som bidrar till Skanskas säkra arbetsplatser och har stort förtroende för att vi tillsammans ska nå målet att ingen skadas hos oss. Under veckan har det kommit många kloka och tänkvärda förslag till förbättringar och vi lär oss av varandra. Tänk om alla kunde göra som de bästa gör, säger Pierre Olofsson.

Nuläget hos Skanska Sverige inom säkerhet: Vad måste bli bättre?

– Vi har väldigt många arbetsplatser där det är bra styrning, ordning och reda och man involverar alla på arbetsplatsen. Vår utmaning är att lyfta de arbetsplatser som ligger lite efter samt att få hela branschen inklusive alla våra underentreprenörer att satsa på arbetsmiljöarbetet.

Var ligger ni i dag - globalt och i Sverige?

– Vi har mer än halverat antalet skador med frånvaro sedan vi började mäta 2006. Det året hade vi en olycksfallsfrekvens på 10,8 olyckor per miljoner arbetade timmar och 2013 slutade vi på 3,9. Målet är självklart en nollvision. Några av våra affärsenheter utomlands har kommit längre i sitt säkerhetsarbete, exempelvis Skanska UK och USA.

I år bjöd ni in andra byggbolag; blev det några konkreta idéer?

– När det gäller säkerhet ska vi dela med oss av våra erfarenheter. Det här var en start för branschens gemensamma säkerhetsresa. Vi fortsätter utbyta erfarenheter, besöker varandras projekt, lär oss av varandra och planerar några gemensamma aktiviteter framöver.

Vilka är fokusområdena inom säkerhet hos er framöver?

– Alla olyckor går att förebygga. Det handlar om att ha en långsiktig plan och ta steg för steg. Det är mycket som ska vara på plats och det tar tid. Vi har tagit fram en ny strategi för vårt arbetsmiljöarbete som fokuserar på arbetssätt och verktyg samt kultur och beteende.

Det handlar om ett kulturförändringsprogram som även kommer att omfatta våra underentreprenörer.

Dina tankar om hur ni ska öka engagemanget hos UE?

– Många av våra underentreprenörer har ett stort engagemang redan och det är viktigt att ta hand om deras kunskap genom att involvera dem. För de som inte kommit lika långt på sin säkerhetsresa, handlar det om att vara tydlig med vad vi förväntar oss för de som befinner sig på våra arbetsplatser, och följa upp att de arbetar säkert.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.