Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Allt färre olyckor inom bygg

Publicerad: 31 maj 2010, 13:37

Trots rapporter om dödsolyckor skadas allt färre på byggarbetsplatserna.


Flera mycket tragiska dödsolyckor har inträffat under det senaste året. Men om man ser till alla anmälda olyckor i byggsektorn visar siffrorna på en stor minskning.

Enligt preliminära siffror från Sveriges Byggindustrier, BI, minskade antalet olyckor med 5-8 procent mellan 2008 och 2009. Här handlar det alltså om alla olyckor, även de betydligt mindre allvarliga.

- Vi ser återigen en betydande nedgång i antalet olyckor, säger Björn Samuelson som är expert på arbetsmiljö på BI.

BI:s preliminära beräkningar gäller hela byggsektorn inklusive installationsföretag. Enligt dessa beräkningar inträffade 9,3 olyckor per 1 000 anställda inom byggsektorn under 2009. Det ska jämföras med 10,1 olyckor per 1 000 anställda under 2008. Det innebär en minskning med drygt 8 procent.

- Troligen blir minskningen inte riktigt lika stor när vi har de slutgiltiga siffrorna i juni. Men vi hamnar säkert på en minskning med 5-8 procent, säger Björn Samuelson.

Det här kan se märkligt ut med tanke på de rapporter om dödsolyckor som vissa veckor har duggat tätt på senare tid. Men Björn Samuelson säger att det är omöjligt att se något samband mellan dödsolyckorna, eller att dra några slutsatser om till exempel sämre förhållanden på arbetsplatserna.

- Dödsolyckorna är oerhört tragiska var för sig men samtidigt är de så få att man inte kan bygga någon statistik på dem, säger Björn Samuelson.

De vanligaste dödsolyckorna inom byggsektorn är trafikolyckor mellan eller inom arbetsplatser samt fallolyckor, elolyckor och klämolyckor.

Enligt flera sammanställningar har byggsektorn i USA betydligt bättre olycksstatistik än den svenska.

- Jag har ingen tydlig förklaring till det, byggsektorn i Sverige har få olyckor internationellt sett. Troligen räknar man på ett annat sätt i USA, säger Björn Samuelson.

Även sjukfrånvaron i byggbranschen minskar. Enligt BI:s preliminära beräkningar är minskningen 0,1 procentenhet, från 3,6 till 3,5 procents frånvaro av den ordinarie arbetstiden.

Byggbranschen har under lång tid haft mindre sjukfrånvaro än genomsnittet av branscher i det privata näringslivet i Sverige.

- Samtidigt ser vi att andra branscher är på väg att komma ikapp byggbranschen. Det är svårt att förbättra statistiken när man redan ligger på en jämförelsevis bra nivå, säger Björn Samuelson.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News