Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Allt ljus på säkerhetsarbetet

Publicerad: 8 oktober 2015, 06:17

En tyst minut till minne av alla som förolyckades eller skadades på jobbet förra året.

Foto: Staffan Åkerlund

Arbetet stod stilla under en kvart på ett 60-tal projektplatser över hela landet och en tyst minut hölls för de som dog i sitt arbete i fjol eller skadades. Flera tusen personer deltog i Trafikverkets, Sveriges Byggindustriers, Sveriges Teknik- och Designföretagens manifestation för säkra arbetsplatser.

Ämnen i artikeln:

säkerhet

Stand Down genomfördes den 30:e september för tredje året i rad.

På Skanskas och Trafikverkets projektplats nya Kallhälls station, där nya spår, perronger och broar byggs för Mälarbanan, samlade Stand Down omkring 300 personer på onsdagseftermiddagen.

Johan Holst, Skanska, är ett av fyra skyddsombud. Han har erfarenhet av Norra Länkens tidiga skeden. Han tycker att det starka fokuset på säker arbetsmiljö, ger resultat.

Varje morgon startar med säkerhetsgenomgångar. I projektets nästa fas kommer nya underentreprenörer in. Efter introduktion i säkerhetsarbetet och projektet blir de därefter delaktiga i de dagliga säkerhetsrutinerna.

– Trots alla ansträngningar sker olyckor, oftast som en följd av avvikelser från vad som gäller, konstaterar Johan Holst.

En fallolycka nyligen inträffade när en medarbetare tog en genväg.

Mälarbanan har haft ett tiotal tillbud varav fem medfört frakturer.

Trafikverkets projektledare, Eva Nordberg, berättade personligt om en dödsolycka hon bevittnade för tio år sedan utanför Täby, när den öst-västliga tvärförbindelsen pågick.

– Ingenting är viktigare i livet än livet, sade hon.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon:

– Vi ska aldrig gena genom kurvorna för att vinna tid, vi får aldrig ha tidsbrist när det gäller säkerheten.

Ola Månsson, BI, berättade om bakgrunden till BI:s engagemang i Stand Down:

– Vi har satsat 50 miljoner kronor på detta. Vi gör det för att alla företag i anläggningsbranschen ska ha samma höga nivå som de bästa.

STD:s vd Magnus Höij strök under att säkerhetsperspektivet utvecklar projekten när konsulterna kommer in tidigt i processen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev