lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Allvarlig olycka hos Veidekke

Publicerad: 26 maj 2016, 11:14

Veidekke har inlett en intern utredning för att få klarhet i hur olyckan kunde inträffa. Foto: Veidekke

Veidekke varnar för allt arbete med kapmaskiner av typen Husqvarna K760. Orsaken är en allvarlig olycka som inträffade på en byggarbetsplats i Lund tidigare i veckan där en kapmaskin av okänd anledning åkte upp och skar en byggnadsarbetare i halsen.

Ämnen i artikeln:

VediekkeVeidekkearbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckor

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Olyckan med kapmaskinen inträffade vid Solbjärsvägen i Lund där Veidekke utför markarbeten på uppdrag av Lunds kommun. En man i 40-årsåldern använde en maskin av typen Husqvarna K760 för att kapa kantsten när den av okänd anledning for upp och skar honom allvarligt i halsen.

– Han fördes till sjukhus och opererades. Det var allvarligt, men han klarade halspulsådern och strupen och får antagligen inte några men av händelsen, säger Åsa Edman, kommunikationschef på Veidekke.

Enligt Åsa Edman är den skadade mannen en erfaren byggnadsarbetare som jobbat för Veidekke i många år.

– Han har utbildning och hade alla skydd på sig vid olyckstillfället. Maskinen är hyrd av en auktoriserad leverantör. Exakt vad som hände vet vi inte. Vi har inte kunnat prata med mannen i fråga än. Men av någon anledning åkte maskinen upp mot halsen på mannan, säger Åsa Edman.

En kapsåg av samma typ som var inblandad i olyckan, Husqvarna K760. Foto: Husqvarna

Efter olyckan beslutade Veidekke att varna för arbete med maskiner av samma typ som den som var inblandad i olyckan. Det gick även ut ett så kallat ”stopp-och-tänk” till alla projekt inom Veidekke Anläggning, region Sydväst.

– Det innebär en slags informationsdelning mellan projekten. Man pratar om vad som hänt och om hur man kan förebygga olyckor, säger Kathrine Larsson Andrén, HMS-ledare på Veidekke Anläggning.

Veidekke har inlett en intern utredning för att få klarhet i hur olyckan kunde inträffa. Händelsen är även polisanmäld som en arbetsplatsolycka.

Texten har redigerats

I en tidigare version av den här texten uppgav vi att Viedekke stoppat användningen av motorkapar. Men det var ett missförstånd.

– Vi har inte förbjudit eller stoppat motorkapmaskiner. Vi måste noggrant ta reda på vad som hänt först. Men vi gick ut med information och varnade våra medarbetare, säger Kathrine Larsson Andrén, HMS-chef på Veidekke Anläggning.

Just nu pågår en intern utredning på Veidekke för att ta reda på hur olyckan kunde inträffa och hur liknande olyckor kan undvikas i framtiden.

– Vi hade bland annat möte med leverantören som vi hyrt maskinen av samt med en ansvarig för Husqvarna produktutveckling i Jonsered i dag.  De tar det här på största allvar. Så fort vi är klara med vår utredning skall den spridas. Vi vill såklart dela våra erfarenheter också till kollegorna i hela branschen, säger Kathrine Larsson Andrén.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev