Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Almedalen: Nollvision för dödsolyckor

Publicerad: 7 juli 2008, 20:00

Dödsolyckorna ökar på svenska byggarbetsplatser. Detta oroväckande faktum är orsaken till att Byggnads och Byggcheferna gemensamt arrangerade ett seminarium på måndagen och krävde ”en nollvision för dödsolyckor”.


Byggnads tidigare utredningschef Lars-Olof Pettersson har nyligen utrett utvecklingen för Byggnads räkning.

Det var fyra frågor han ville belysa. Hur ser fakta och utveckling ut i ett 50-årsperspektiv?

Hur påverkar myndighetsresurserna efter bland annat myndighetsnedläggningar och neddragningarna av antalet arbetsmiljöinspektörer ut?

Det tredje området Pettersson studerade var betydelsen av den utländska arbetskraften.

Som fjärde och sista område ville han på betydelsen av reglerna i sig, om de är ett bra arbetsverktyg i arbetsmiljöarbetet.

Alla fyra områden har betydelse för de försämringar i arbetsmiljöarbetet som har inträffat de senaste tre åren, menar Pettersson. Men samtidigt är det steg bakåt från en unikt hög nivå där Sverige drastiskt har sänkt antalet svåra olyckor och olyckor med dödlig utgång till bråkdelar av antalet för 50 år sedan.

”Men det växer fram en attityd i bygg- och transportsektorerna att strunta i arbetsmiljöreglerna”, menar Pettersson.

Byggnads ordförande Hans Tilly berättade att en mycket stor andel av medlemmarna oroar sig för riskerna att dö i jobbet. Undersökningar har visat att upp mot 56 procent av Byggnads medlemmar någon gång funderar över riskerna.

Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna inom Ledarna, beskriver samma problem men ur hand medlemmars synvinkel. Det är de som riskerar att åtalas när olyckorna inträffar. Han rapporterade om den press byggcheferna lever under mellan hårda tidskrav, ekonomiansvar och rädslan för att olyckor ska drabba det egna ansvarsområdet.

”Chefernas egen arbetsmiljö är ett problem”, sade Bergqvist. ”30 procent mår inte bra och var tredje tänjer på arbetsmiljöreglerna för att klara schemat”.

Byggchefernas strategi för att underlätta för sina medlemmar är att regelmässigt mäta attityderna och att försöka påverka omgivningen den vägen.

Tomas Carlsson, NCC:s Sverigechef lyfte fram tre saker som styr koncernens arbetsmiljöarbete. Det är dels själva systematiken i satsningarna, det är de rena kulturfrågorna, de värderingar som präglar företagets förhållningssätt i säkerhetsfrågor och slutligen också satsningarna på uppföljningar av alla initiativ och händelser i arbetsmilojöarbetet.

”I NCC har vi haft en nollvision i många år. Vissa år lyckas vi. Andra går det inte och då satsar vi på att komma igen. Vi mäter oss bland annat mot ett amerikanskt företag som hämtat sitt säkerhetstänkande från oljeindustrin och som har en olycksstatistik som ligger på halva den svenska nivån”.

Maria Ragnevad är arbetschef på Peab och berättade hur säkerhetsfrågorna har fåtte ett lyft under senare år i hela koncernen.

”Om de var viktiga redan tidigare så har de idag flyttat upp från kanske nionde, tionde plats på högsta ledningens agenda till allra högsta prioritet.”

Den högsta ledningens personliga engagemang är avgörande för hur säkerhetsarbetet bedrivs i företagen, menade hon.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News