Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Arbetsplatsolyckorna på historiskt låg nivå

Publicerad: 18 november 2010, 15:04

Olycksfrekvensen minskade med 10 procent mellan 2008 och 2009.


Under 2009 registrerades 1 509 olyckor inom bygg och anläggning. Det innebär 10, 2 olyckor per 1 000 sysselsatta och är en minskning av olycksfrekvensen med 10 procent från 2008.

Det är den lägsta olycksfrekvensen som har noterats hittills i branschen, enligt en sammanställning av arbetsskador inom byggindustrin 2009, som Björn Samuelson, arbetsmiljöexpert på Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, har gjort.

De vanligaste olyckorna är kopplade till maskiner och verktyg, fallolyckor, materialfel och hanteringsskador. Den största minskningen i antal finns i kategorin skador från verktyg. Men den största relativa minskningen, 25 procent, har skett i skador på grund av fysisk överbelastning och av materialfel, som minskat med 23 procent. Fallolyckorna, som också är vanliga, har också minskat påtagligt.

Den stadigt minskande olycksstatistiken under 2000-talet är inget som förvånar Björn Samuelson.

– Däremot är det överraskande att antalet olyckor sjunker i accelererande takt. Särskilt glädjande är det att fallolyckorna minskar, eftersom det i regel är dessa som ger allvarliga skador, säger Björn Samuelson.

Han tror att en förklaring till den positiva utvecklingen är att företagen har skärpt sig vad gäller arbetsmiljöarbetet ute på byggena.

– Jag tror att man har bättre disciplin på byggplatserna nu än tidigare, att både myndigheters och egna föreskrifter och regelverk inte bara är en pappersprodukt utan tillämpas i större utsträckning.

Även de arbetsrelaterade sjukdomarna fortsätter att minska. Under 2009 anmäldes 424 fall. Det är 121 färre än 2008 och innebär en sjukdomsfrekvens med 2,9 fall per
1 000 anställda, vilket är en minskning med 14 procent. Fortfarande är det belastningsskadorna som dominerar. Andra vanliga sjukdomsorsaker är buller, vibrationsskador och sådana som orsakas av kemikalier.

Trots ökat säkerhetstänkande förolyckades åtta personer i samband med bygg- och anläggningsjobb under 2009. Det är sex färre än 2008, men motsvarar genomsnittet av dödsolyckor under den senaste tioårsperioden.

De flesta dödsolyckorna inträffade i början av 2009 och antalet minskade kraftigt under andra halvåret. En förklaring till det kan enligt Björn Samuelson vara att konjunkturnedgången innebar att de minst erfarna fick lämna branschen. En annan tänkbar förklaring är en ökad medvetenhet efter två år med relativt sett många dödsolyckor.

Är det möjligt att helt undvika dödsolyckor?
– En nollvision ska man ha. Men det är inte realistiskt att tro att det inte kommer att ske några olyckor alls. Det kommer alltid att inträffa saker som man inte kan förutse, säger Björn Samuelson.

Fallolyckor ligger bakom en stor andel skador och dödsfall i Sverige varje år. Varje år inträffar 1 500 dödsfall i Sverige på grund av fallolyckor. De flesta, 1 360 dödsfall, sker i hemmen. Varje år skadas 75 000 personer svårt av fall och 200 000 personer får lindrigare skador i fallolyckor.

Mot den bakgrunden är antalet dödsolyckor i byggbranschen förhållandevis litet.

– Därmed inte sagt att vi ska slå oss till ro. Varje dödsfall är tragiskt, säger Björn Samuelson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.