onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Åtal för dödsolyckor dröjer

Publicerad: 31 oktober 2018, 09:43

Två byggnadsarbetare dog och en skadades allvarligt vid Fortums kraftvärmebygge i Värtan i november 2014. Fyra år senare pågår utredningen fortfarande.

Foto: Mattias de Frumerie

Den 4 november 2014 dog två polska specialistmontörer i arbetet med Fortum Värmes biokraftvärmeverk i Stockholm. Utredningen har nu pågått i fyra år.

Ämnen i artikeln:

arbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckor


Fortum Värmes biokraftvärmeverk i Hjorthagen/Värtan i Stockholm invigdes för två år sedan. Under arbetet dog två polska medborgare. De omkomna männen var anställda hos pannentreprenören Andritz underentreprenörer HPR respektive Remak Krak. De var födda 1977 och 1983. En tredje man skadades allvarligt.
Sedan händelsen har Fortum, Andritz, Arbetsmiljöverket och Polisen gjort egna utredningar. Den juridiska processen flyttades över till Polen för två år sedan, och där ligger utredningen kvar.

– Polen inledde en förundersökning samtidigt som vi gjorde det och efter en tid inledde vi ett officiellt samarbete. Men det ansvar som eventuellt kan utkrävas ligger på polska medborgare och vi har överfört våra handlingar till Polen, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson till Byggindustrin.

LÄS MER: Snart får dödsolyckan sin förklaring

Gunnar Jonasson trodde att ärendet skulle ha blivit klart i somras men det har därefter blivit uppskjutet.

– Nu hoppas jag att det kan bli klart innan årsskiftet. Antingen blir det ett åtal i Polen eller inte alls. Det är polska medborgare och företag som ska höras. Det har inte framkommit något som pekar på att det skulle finnas svenska intressen i ärendet. Jag har ärendet öppet ändå och vill inte stänga det förrän de är klara i Polen, säger han.
Gunnar Jonasson påpekar att utredarna har en klar bild över förloppet och varför männen avled.

– Det skedde ett ras. Men jag vill helst inte gå in på något mer eftersom allt detta är en del i den polska förundersökningen.

LÄS MER: Två år senare: dödsolyckor förblir outredda

Tidningen Byggindustrin har tidigare skrivit om olyckan och enligt tidigare uppgifter från Fortum gick olyckan till på så vis att när den första av 84 moduler av tubslingor skulle sättas upp runt den nya pannan föll modulen till marken. De två männen som avled befann sig i en skylift och den tredje som blev allvarligt skadad befann sig i lastens fallzon. De temporära balkar som skulle hålla upp modulerna av tubslingor vid monteringen gav vika.

Relaterade artiklar

Snart får dödsolyckan sin förklaring

Två år senare: dödsolyckor förblir outredda

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev