Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

BI har säkerhetsfokus på Nordbygg

Publicerad: 1 april 2014, 16:12

Samling för säkerhet: Patrik Jakobsson, Ola Månsson, Charlotta Gottschalk Dieden, Johan Hallberg, Elisabeth Martin, Anderas Brendinger, Henrik Junzell, Christer Johansson, Petra Flyborg, Lars Björkeström och Anders Lindblom. Foto: Elin Bennewitz

Foto: Elin Bennewitz

Sedan 1994 har antalet arbetsplats olyckor nästan halverats. Sverige ligger bra till säkerhetsmässigt, men på Sveriges Byggindustrier, BI, är man inte nöjd. Målet är noll olyckor.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

På Anläggningsdagen i Stockholm den 18 mars togs ett viktigt steg i riktning mot högre säkerhet när Sveriges Byggindustrier, Trafikverket och STD-företagen undertecknade en gemensam överenskommelse om en handlingsplan för bättre säkerhet som berör 340 000 medarbetare hos de tre undertecknande parterna.

Det är en plan som omfattar fyra övergripande områden: Förbättrad säkerhetskultur, aktivare ledarskap, ändrade krav på upphandlingar och bättre riskidentifiering.

Till detta knyts ett antal åtgärder som parterna förbinder sig att omedelbart inleda och ha fullt ut genomförda 2016.

Byggbranschens deltagande på Nordbygg 2014 genomsyras för Sveriges Byggindustriers del av denna strävan mot en nollvision. BI:s medverkan går under rubriken ”En säker arbetsplats”. På ett lunchseminarium på onsdag där BI:s vd Ola Månsson är moderator förs en diskussion kring säkerhetsarbete bland annat inom Exploateringskontoret, Trafikverket, Finja Betong, Akademiska Hus och Bergsprängningsentreprenörernas Förening.

Petra Flyborg är nationell projektledare för Sveriges Byggindustriers satsning En säker arbetsplats. Hon har ett riksomfattande team på fem regionala arbetsmiljörådgivare som arbetar med rådgivning och stöd åt medlemsföretagen i säkerhetsfrågor. BI har flera aktiviteter på gång. Bland annat inleds en seminarieserie om sanktionsavgifter i samarbete med Arbetsmiljöverket och Entreprenörsskolanden 19 maj.
Under året lanseras en webbaserad säkerhetsutbildning. Även denna i samarbete med Entreprenörsskolan. Detta är en utbildning på en timme som kommer att registreras på ID06-kortet.

– Vi uppmuntrar alla företag att använda de verktyg som finns i dag för att skapa ett systematiskt utvecklingsarbete inom säkerhetsområdet, säger Petra Flyborg.

Det finns verktyg, bland annat ett Afa Försäkrings incident-, ”IA-systemet”, inom bygg ”BIA”. På Arbetsmiljöverkets hemsidor finns egenkontroller och andra bra dokument för att komma vidare i sitt arbete.

Hon ser mötet med publiken på Nordbygg som ett ypperligt tillfälle att möta företrädare för byggföretag och andra branschaktörer som i dag inte är medlemmar i BI.
– Vi vill visa på de positiva effekter säkerhetsarbetet leder till. Sverige är topprankat av Eurostat som en följd av många års arbete och vi ska nå ännu längre, säger Petra Flyborg.

Hon är övertygad om att ett välplanerat arbete kring säkerhet ger ökad vinst i längden och hoppas att BI:s medlemsföretag tar chansen att få hjälp och stöd från BI för att förebygga olyckor.

Relaterade artiklar

"Branschen behöver mer piska"

Staffan Åkerlund

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.