Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Bransch för bemanning granskas efter olyckor

Publicerad: 6 september 2016, 12:18

Anställda vid bemmaningsföretag drabbas dubbelt så ofta som andra anställda av arbetsplatsolyckor. Därför gör nu Arbetsmiljöverket en extra insats för att kontrollera det förebyggande arbetsmiljöarbetet inom branschen.

Foto: Mattias de Frumerie

Bemanningsbranschens anställda är betydligt mer drabbade av arbetsplatsolyckor än andra anställda. Därför har Arbetsmiljöverket beslutat att granska bemanningsbranschen, men det kommer inte handla så mycket om bygg – ännu.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketbemanning

Arbetsmiljöverket har beslutat att granska svenska bemanningsbranschens förebyggande arbetsmiljöarbete. Anledningen är att inhyrd personal drabbas av arbetsplatsolyckor dubbelt så ofta som andra anställda, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det kommer alltså inte handla om arbetskraft som är inhyrd från andra delar av Europa, vilket är det vanligaste inom byggbranschen.

– Vi kommer att göra inspektioner hos bemanningsföretag och deras kunder. Vi kommer att titta på alla branscher. Vi kommer i första hand att titta på brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på bland annat arbetsgivares introduktionsansvar. Inom bygg är det inte så vanligt att använda sig av svenska bemanningsföretag som exempelvis Adecco eller Manpower. Det är där vårt fokus ligger just nu, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare av inspektionsinsatsen vid Arbetsmiljöverket.

Omkring 67 000 personer var sysselsatta via bemanningsföretag i Sverige 2015. Bemmaningsföretagen växer också i Europa. De branscher som har högst andel arbetsplatsolyckor när det gäller dessa är kvinnliga städare och fordonsmontörer samt manliga truckförare och lagerassistenter.

– Vi kommer naturligtvis också inspektera byggföretag i den mån det är relevant, men i den branschen är det vanligare att man hyr in arbetskraft från andra länder som exempelvis Polen. Därför kommer vårt huvudfokus inte ligga där, men jag vet att det pågår diskussioner på Arbetsmiljöverket om att granska denna så kalla denna så kallade cross border-verksamhet längre fram, säger Heli Aarnipuro.

Arbetsmiljöverket ska under hösten inspektera 400 arbetsställen. 100 inspektioner görs på bemanningsföretag och 300 på deras kundföretag i olika branscher.

– Vi kommer i första hand att titta på brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på bland annat arbetsgivares introduktionsansvar, säger Heli Aarnipuro.

I Arbetsmiljöverkets senaste tillsyn av bemanningsbranschen, 2011–2012, framkom att det finns brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Inspektionerna visade bland annat att ansvaret för inhyrd personal ofta faller mellan stolarna och att personalen får bristfällig eller ingen introduktion. Det kom även fram att bemanningsbranschen inte lever upp till arbetsmiljölagens krav på säkerhet.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketbemanning

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.