Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Branschen behöver lyfta i flock

Publicerad: 9 mars 2016, 17:26

Tomas Ringdahl, Akademiska Hus.

Foto: Johanna Åfreds

Har vi vant oss vid dödsfall på byggarbetsplatser? Frågan ställdes av Tomas Ringdahl, Akademiska Hus, under ett seminarium i samband med Årets bygge-galan.

Ämnen i artikeln:

Tomas Ringdahl


Två byggnadsarbetare dog i Sverige förra veckan, konstaterar Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus, region syd på ett seminarium arrangerat av Årets bygge på Cirkus i Stockholm.

– Har vi vant oss vid att det ska vara så i vår bransch? Är det okej? Hur många sitter i rullstol? Hur många blir lindrigt skadade?

Frågan är hur branschen ska komma till rätta med detta. Han hänvisar till en rapport som Akademiska hus tagit fram om säkerheten. Efter att ett antal aktörer i branschen intervjuats var den entydiga slutsatsen att många entreprenörer såg att det är viktigt att även kunden ställer högre krav på arbetsmiljön.

– Vi är fantastiskt duktiga inom bygg på att tillmötesgå kundens önskemål, konstaterar Tomas Ringdahl.

Han ser även att det finns en väsentlig potential för att minska olyckorna. Ökad säkerhet leder även till ökad nytta för kunden i och med att säkra arbetsplatser innebär bättre kvalitet, ökad lönsamhet och hållbarhet. Att ledningen från allra högsta nivå har högsta prio på frågan är också avgörande. En nollvision för dödsolyckor i Sverige är inte orimlig, anser Tomas Ringdahl. Han ger ett exempel som visar på hur inställningen till säkerhetsarbetet kan leda till tydliga skillnader. När OS-arenorna byggdes i London dog ingen, enligt Tomas Ringdahl.

– I OS i Sotji däremot dödade man tvåhundra stycken, säger han.

Branschen är positiv till ökade krav och många byggherrar är positiva till ökat samarbete, säger han. Tomas Ringdahl jobbar för att skapa ett forum där branschen möts gränsöverskridande för att diskutera säkerhet.

– Branschen behöver lyfta i flock, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev