Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

"Bråttom att undersöka om relining släpper gift"

Publicerad: 15 augusti 2011, 07:37

Hur det hormonstörande ämnet bisfenol A läcker från de plaster som används vid relining av dricksvattenrör bör utredas snarast. Renoveringsmetoden planeras just nu i många byggnader, enligt Sveriges Byggindustrier.


Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier stödjer flera av slutsatserna i Kemikalieinspektionen rapport om det hormonstörande ämnet bisfenol A. En utredning av hur mycket av ämnet som avges i renoverade dricksvattenrör bör påbörjas skyndsamt.

Metoden är aktuell i många renoveringsprojekt. En kartläggning av de plaster som används vid rörrenovering är därför också viktig, skriver branschorganisationen i ett yttrande över rapporten.

Relining av avlopps- och dricksvattenrör blir ett allt vanligare alternativ till stambyte. Metoden gör rent de befintliga rören på insidan och belägger dem sedan med ett lager plast. Härdplasten epoxi kan i vissa fall läcka det hormonstörande ämnet bisfenol A, som förkortas BPA. Men andra plaster än epoxi förekommer vid relining.

Sedan 1 juni 2011 får nappflaskor av plast som innehåller ämnet varken tillverkas eller importeras till EU-länder. BPA är ett av utgångsämnena vid tillverkning av nappflaskornas polykarbonatplast. Ämne kan finnas kvar i plasten efter tillverkningen eller läcka från plasten när den åldras.

Enligt Kemikalieinspektionen utsätts befolkningen kontinuerligt för en låga doser BPA. Djurförsök har visat att låga doser kan påverka hjärnans utveckling. Ämnet kan överföras till foster och spädbarn hos gravida och ammande kvinnor.

Det är en allvarlig brist att det idag inte finns någon svensk myndighet som ansvarar för att bedöma och godkänna material som kommer i kontakt med dricksvatten, anser Sveriges Byggindustrier.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.