Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Olyckor

Bropelare, lager och fogar skadade vid kollision

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Det var stor dramatik i Stockholm för ett par veckor sedan. Med en hastighet av minst sex knop körde kranbåten Lodbrok på Essingeledens östra bro, som går mellan Lilla och Stora Essingen. Kollisionen var så kraftig att brons överbyggnad försköts och kolliderade med den intilliggande västra bron.

Skadorna skedde vid hjässfoten och enligt en skaderapport Carl BroGruppen gjort på uppdrag av Vägverket är förskjutningen minst en decimeter. Samtidigt fick pelarna vid bottenplattorna upp till tre meter långa sprickor med varierande sprickvidd. Omfattande skador har också uppkommit på lager, fogar och kantbalkar.

-Skadorna är dessbättre inte så farliga som vi först befarade, säger Hans Rode, Vägverket. Nu gör vi provisoriska åtgärder för att inte förvärra situationen. Först därefter kommer vi att göra mer omfattande åtgärder.

Dykinspektioner av de fyra fundamenten har nyligen genomförts och nu väntar tillfälliga förstärkningar. Den mer omfattande reparationen av bron, dvs att återställa bron i det skick den hade före skadan, kan Vägverket presentera först om någon vecka.

Samtliga sprickor i pelarna samt i överbyggnaden har spacklats för att se om de rör sig. Sprickorna har hittills kontinuerligt övervakats med 48 timmars intervaller. Om situationen därefter är oförändrad föreslår konsultrapporten att sprickorna övervakas tre gånger i veckan en tid framöver.

För närvarande får trafiken köra på tre av de fyra körfälten på den östra bron. Det fjärde körfältet kommer inte att trafikeras förrän Vägverket har hela situationen klar för sig och förstärkningsarbeten är genomförda.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.