lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Byggboomen och byggfelen som ledde till katastrof i Turkiet

Publicerad: 1 mars 2023, 13:56

Räddningsarbeten vid rasmassorna i Osmaniye i Turkiet. Till höger: Kit Miyamoto, konstruktör och jordbävningsexpert, har varit på plats i Turkiet och pratat om sina upptäckter i flera internationella medier.

De förödande jordbävningarna i februari har satt Turkiets byggstandarder i fokus. Trots tuffa regler pekar mycket på att mycket av skadorna i jordbävningens spår beror på undermåligt byggda hus.

Ämnen i artikeln:

byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


De två jordbävningarna som drabbade Turkiet och Syrien i februari i år har lett till en kraftig debatt om byggstandarden i Turkiet och ett hundratal personer är under utredning för att ha byggt felkonstruerade hus.

När en jordbävning nära Istanbul tog 17 000 människors liv 1999 utlovades striktare byggregler och en jordbävningsskatt infördes som incitament för att bygga mer jordbävningssäkert. I efterdyningarna av den jordbävningen fick Erdogans parti AKP regeringsmakten, med fokus på att bygga ut infrastruktur med megaprojekt som Eurasiatunneln och samhällsfastigheter i form av skolor och sjukhus.

Läs även: Lista: De utländska byggprojekten som fått garanti från svenska staten

Däremot har äldre bostadshus i behov av upprustning för att klara jordbävningar inte fått en särskilt stor del av kakan. Trots att Världsbanken 2021 varnade för ett gigantiskt renoveringsbehov för att jordbävningssäkra bostäder var det bara fyra procent av de 6,7 miljoner bostadshusen som hade renoverats.

De har byggt 90 procent rätt och 10 procent fel. Problemet är att jordbävningar inte är förlåtande. Om det har byggts fel blir de dödliga

Och när byggreglerna uppdaterades 2018 passade man också på att ge amnesti till företag som tidigare brutit mot reglerna.

– Turkiet har ett modernt regelverk som inte behöver ändras och landet har några av de bästa ingenjörerna med jordbävningsexpertis. Så det handlar inte om det, utan om byggprocessen, säger konstruktören och jordbävningsexperten Kit Miyamoto, som själv är med i arbetet i efterdyningarna efter katastrofen i februari, till tidningen Middle East Eye.

Läs även: Därför ville den turkiska entreprenören stoppa miljardupphandlingen

I rasmassorna har han själv noterat tecken på felkonstruktioner som kan ha lett till att byggnader rasat. Det handlar bland annat om typen av ballast som använts i betongen eller felplacerade komponenter.

– De har byggt 90 procent rätt och 10 procent fel. Problemet är att jordbävningar inte är förlåtande. Om det har byggts fel blir de dödliga, säger han.

Läs även: Efter skyfallen i Gävle: Försäkringsskador för en miljard

Det som skiljer Turkiet från Kalifornien och Japan är att landet inte kräver oberoende inspektioner av jordbävningssäkring under byggprocessen.

– Det är en internationell standard och Turkiet är ett mäktigt land, så jag ser ingen anledning till att de inte kan införa det, säger Kit Miyamoto.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev