Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Bygge i Barkarby utsett till årets sämsta

Publicerad: 10 december 2019, 11:13

En dödsolycka och allvarlig kritik mot bristande säkerhet gör att ett projekt i Barkarby utsetts till årets sämsta bygge.


Det är fackförbundstidningen Byggnadsarbetaren som varje år utser Årets sämsta bygge. Utnämningen bygger på tidningens bevakning under året, en rundringning till Byggnads regioner, slagningar i diarier samt andra källor.

I år går “utmärkelsen” till Hansons Hus Entreprenad, H2Entreprenad, som bygger bostadskvarter under namnet Six one i Barkarbystaden på uppdrag av byggherren Brabo.

Enligt Byggnadsarbetaren har Hanssons Hus Entreprenad endast arbetsledning på plats och själva arbetet utförs av en lång rad av underentreprenörer.

Fiffel med ID06

Arbetsmiljöverket har varit på plats flera gånger och i början av juli stoppades jobbet med omedelbar verkan efter att där skett arbete på hög höjd utan skyddsräcken och skyddssele. Bygget fick ett förbud med ett hot om vite på 50 000 kronor om inte säkerheten skärptes. Kort tid därefter ramlade en byggarbetare från Lettland ner från en ställning på arbetsplatsen och dog av sina skador. Han bar virke utan skyddssele och föll på huvudet, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Läs även: Batman kan fortfarande komma in på bygget

Det rapporteras även om fiffel med ID06 och avsaknad av registrering i utstationeringsregister av bolaget som den nu avlidne mannen varit anställd av.

Byggindustrin har sökt Rikard Hansson, vd på Hanssons Hus, för att ge honom en möjlighet att ge sin syn på saken. Han har inte återkommit.

Vd:n svarar tidningen via mejl

Till Byggnadsarbetaren har Rikard Hansson svarat via mejl att han inte vill recensera utmärkelsen och skriver att säkerheten alltid ska komma i första rummet på Hanssons Hus arbetsplatser.

– Olyckan som inträffade var extraordinär och extremt tragiskt. Det är naturligtvis en händelse som gör sig påmind varje dag och jag vågar också säga att den präglar säkerhetsarbetet på bygget varje dag, skriver Rikard Hansson till Byggnadsarbetaren.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.